Ptak_Waw_CTR_2024

Sukces winiarzy w międzynarodowym konkursie na Słowacji

15 czerwca 2012
Podkarpaccy winiarze zdobyli dwa złote medale i jeden srebrny w międzynarodowym konkursie Muvina 2012 w na Słowacji - poinformowała PAP sekretarz Stowarzyszenia Winiarzy Podkarpacia Ewa Wawro.
Dodała, że konkurs Muvina to jedno z ważniejszych wydarzeń winiarskich w tej części Europy.

- W tym roku odbyła się 17. edycja tej imprezy. W konkursie udział wzięło 500 win z 14 krajów, oceniało je 30 międzynarodowych degustatorów m.in. ze Słowacji, Czech, Węgier, Chorwacji, Hiszpanii, Izraela, Rosji, a także z Polski - zaznaczyła.

Słowacki konkurs odbywał się pod patronatem Międzynarodowego Biura Winorośli i Wina (OIV) z siedzibą w Paryżu. Wina oceniane były według nowego 100-punktowego systemu, zalecanego przez tę organizację.

Jak podkreśliła Wawro, patronat OIV podnosi prestiż konkursu, pozwala również na skonfrontowanie np. polskich win ze światową winiarską czołówką.

W konkursie wystartowało pięć win z Podkarpacia. Złoty medal, w kategorii win białych półsłodkich, otrzymała Winnica Klonowego Liścia spod Strzyżowa (Podkarpackie) za wino Cuvee 2011.

Zdaniem właściciela winnicy, Pawła Lisaka, medal dowodzi, że mimo trudnych warunków klimatycznych do uprawy winorośli, jakie panują w naszym kraju, można z powodzeniem robić dobre i cenione wina.

Złoty medal otrzymało także Cuvee likierowe 2009 z Winnicy Golesz w Jaśle. Jak dodała Wawro, nie jest to pierwsza nagroda dla winnicy prowadzonej przez rodzinę Myśliwców.

- Na swoim koncie mają już kilkanaście medali przyznanych za swoje wina likierowe w innych konkursach. Podobnie jak Krzysztof Kotowicz - właściciel winnicy Spotkaniówka k. Rzeszowa. W Preszowie otrzymał on srebrny medal w kategorii wina likierowe za Hibernal 2010 - powiedziała Wawro.

Początki uprawy winorośli na obszarze dzisiejszego Podkarpacia sięgają X-XI wieku. O rozpowszechnieniu upraw winorośli w dawnych wiekach świadczą np. lokalne nazwy geograficzne, jak Winna Góra, Winnica czy Winne, szczególnie liczne na pogórzach karpackich.

Winiarstwo na tych terenach stopniowo zanikało w XVI i XVII stuleciu, w dużej mierze za sprawą konkurencji win węgierskich, które wówczas zaczęły być masowo przywożone do Polski. Uprawa winorośli powróciła na Podkarpacie w połowie lat 80. ubiegłego wieku.



POWIĄZANE

W październiku odbyło się posiedzenie grupy roboczej „Miód” Copa-Cogeca, w który...

EIT Food już po raz siódmy organizuje warsztaty projektowania produktów żywności...

Przechowywanie paliwa w gospodarstwie rolnym wymaga wdrożenia odpowiednich rozwi...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę