A_BIO_AGRO_950

Suchy chleb jest zdrowszy

18 listopada 2002

Sama chlebowa skórka zwiera duże ilości substancji chroniącej przed nowotworami i chorobami układu krążenia.

Cudowny związek ma nazwę lizyna pronylowa i jak dowiedli naukowcy duże jego ilości znajdują się w zwyczajnym chlebie. Chemicy zajmujący się żywnością Thomas Hofmann z Uniwersytetu w Münsterze i Veronika Faist z Instytutu Żywienia Człowieka w Kilonii odkryli, że w odróżnieniu od podobnie działających substancji z warzyw i owoców lizyna pronylowa powstaje podczas procesu pieczenia chleba, gdy aminokwas lizyna (składnik protein zbóż) reaguje innymi substancjami zawartymi w mące.

Okazało się przy tym, że substancja ta znajduje się zarówno w skórce chleba pszenno-żytniego, jak i powoli powstającym pumperniklu. To samo dotyczy także tych gatunków ciemnego piwa, które zawdzięczają swoją barwę przepalonemu jęczmieniowi.


POWIĄZANE

Rosnąca presja zmian klimatycznych oraz potrzeba ograniczenia stosowania chemii ...

Fumigacja zboża to jedna z kluczowych metod ochrony przed szkodnikami i pleśniam...

Jak pogodzić rosnącą presję regulacyjną, malejącą liczbę substancji czynnych, oc...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę