OPOLAGRA_2025
AgroShow_05_2025_Zielone

Suchy chleb jest zdrowszy

18 listopada 2002

Sama chlebowa skórka zwiera duże ilości substancji chroniącej przed nowotworami i chorobami układu krążenia.

Cudowny związek ma nazwę lizyna pronylowa i jak dowiedli naukowcy duże jego ilości znajdują się w zwyczajnym chlebie. Chemicy zajmujący się żywnością Thomas Hofmann z Uniwersytetu w Münsterze i Veronika Faist z Instytutu Żywienia Człowieka w Kilonii odkryli, że w odróżnieniu od podobnie działających substancji z warzyw i owoców lizyna pronylowa powstaje podczas procesu pieczenia chleba, gdy aminokwas lizyna (składnik protein zbóż) reaguje innymi substancjami zawartymi w mące.

Okazało się przy tym, że substancja ta znajduje się zarówno w skórce chleba pszenno-żytniego, jak i powoli powstającym pumperniklu. To samo dotyczy także tych gatunków ciemnego piwa, które zawdzięczają swoją barwę przepalonemu jęczmieniowi.


POWIĄZANE

Stowarzyszenie "Otwarte Klatki" to organizacja która od lat uderza w polskiego r...

Zdrowie roślin jest podstawą życia i bezpieczeństwa żywnościowego, a zatem stano...

Według systemu informacyjnego FGIS "Argus-Fito" od początku 2025 roku od 7 maja ...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę