Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Studia Rynku Produktów Tradycyjnych

24 lipca 2007
Wychodząc naprzeciw potrzebom pozyskania kompleksowej i interdyscyplinarnej wiedzy w zakresie produktów tradycyjnych, regionalnych i lokalnych w Unii Europejskiej, w tym w Polsce na Wydziale Ekonomiczno-Rolniczym w Szkole Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie  zostały  utworzone Studia  Podyplomowe  Rynku Produktów Tradycyjnych, Regionalnych i Lokalnych.

- Powyższą ofertę dydaktyczną kierujemy między innymi do pracowników jednostek administracji rządowej i samorządowej zajmujących się promocją regionu, doradców z Ośrodków Doradztwa Rolniczego, członków Izb Rolniczych, pracowników inspekcji sanitarnej, weterynaryjnej, nauczycieli średnich szkół rolniczych i pokrewnych zamierzających podnosić swoje kwalifikacje, producentów, którzy pragną pozyskać wiedzę w zakresie omawianej tematyki; do lokalnych liderów kształtujących rozwój alternatywnych form rozwoju obszarów wiejskich; absolwentów studiów rolniczych i pokrewnych, którzy chcą zapoznać się z aktualnymi kierunkami aktywizacji społeczności wiejskiej oraz do osób zainteresowanych wspomnianą problematyką – mówi dr inż. Agnieszka Borowska , Kierownik Studiów.
Podyplomowe Studia Rynku Produktów Tradycyjnych, Regionalnych i Lokalnych przeznaczone są dla absolwentów uczelni wyższych posiadających dyplom licencjata, inżyniera lub magistra z zakresu dowolnych dyscyplin naukowych.

Studia umożliwiają podniesienie kwalifikacji, usystematyzowanie i zdobycie aktualnej wiedzy z zakresu rynku produktów tradycyjnych, regionalnych i lokalnych w Unii Europejskiej, ze szczególnym uwzględnieniem specyfiki i problematyki Polski. Misją studiów jest przygotowanie jego uczestników do aktywnego współuczestnictwa w budowie rynku produktów tradycyjnych, regionalnych i lokalnych, jako atrakcyjnej alternatywy rozwoju obszarów, nie tylko wiejskich.

Program studiów uwzględnia wieloaspektowość problematyki i zawiera tematy ekonomiczne, prawne, marketingowe, biznes plan, elementy turystyki, rachunkowości, technologii produkcji, polityki rolnej, zarządzania zmianami, komunikowania społecznego, negocjacji itp.
Studia trwają 2 semestry i obejmują 12 zjazdów sobotnio-niedzielnych. Łącznie wszystkie zjazdy obejmują 240 godzin zajęć dydaktycznych prowadzonych, w formie wykładów, ćwiczeń, warsztatów i seminariów. Zajęcia prowadzić będą między innymi pracownicy naukowi Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie, Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Polskiej Izby Produktu Lokalnego i Regionalnego, Izby Rolniczej, Głównego Inspektoratu Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych i innych instytucji rządowych i pozarządowych zajmujących się wymienioną problematyką.






POWIĄZANE

Główny Inspektorat Sanitarny wydaje coraz więcej ostrzeżeń publicznych dotyczący...

Uprawa soi przy wsparciu technologii – ciekawy kierunek dla polskich rolników Ar...

Najnowsze dane GUS pokazały zaskakująco wręcz dobre dane na temat aktywności dew...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę