OPOLAGRA_2025

Strucla i pasztet z zachodniopomorskiego produktami tradycyjnymi

3 grudnia 2015
Choszczeńska strucla z makiem i pasztet z gęsi, wytwarzane w województwie zachodniopomorskim, wpisano na Listę Produktów Tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Na liście jest już 28 specjałów z tego regionu.
Przepis na struclę z makiem po drugiej wojnie światowej przywieźli do Zachodniopomorskiego osadnicy z Polski wschodniej. Jak powiedziała PAP Aneta Chmura, kontynuująca tę kulinarną tradycję, ciasto na struclę choszczeńską jest wypiekane zgodnie z przepisem jej dziadka.
Smak strucli to zasługa produktów pochodzących w większości z okolic Choszczna, m.in. miejscowych miodów. Ręcznie mieli się mak i zawija ciasto. Strucli choszczeńskiej można spróbować oczywiście w Choszcznie, gdzie wypiekana jest co dwa lub trzy dni.
Kolejnym zachodniopomorskim produktem tradycyjnym jest pasztet z gęsi wytwarzany w Nieborowie niedaleko Pyrzyc. Przepis na potrawę przywieźli na Pomorze Zachodnie po drugiej wojnie światowej osadnicy z Kaszub. Tradycję wypieku kontynuuje Edyta Pajor, której przekazali go dziadkowie. Jak powiedziała PAP, niepowtarzalny smak to zasługa dwukrotnego pieczenia, suszonych grzybów, świeżo mielonego pieprzu i zdrowego tłuszczu gęsiego.
Aby produkt uzyskał status regionalny, musi spełniać wiele warunków, m.in. powstawać z wykorzystaniem tradycyjnych metod, które są stosowane od co najmniej 25 lat. Wnioski o wpisanie na listę produktów tradycyjnych kierowane są do marszałków województw, którzy wysyłają je do ministra rolnictwa. Resort decyduje o wpisaniu na listę.
Wpis na listę daje konsumentom gwarancję, że produkt jest unikatowy, a jego jakość wysoka. Producentom stwarza możliwość promocji swoich wyrobów i zwiększa ich konkurencyjność. To także pierwszy krok do rejestracji nazwy produktu na poziomie Unii Europejskiej.
Według danych resortu rolnictwa najwięcej produktów tradycyjnych ma woj. podkarpackie (162), pomorskie (149) i śląskie (137).
Na liście produktów regionalnych z woj. zachodniopomorskiego są m.in.: chleb wiejski wojenny, paprykarz szczeciński, jeziorowy ogórek kiszony, kiszka szwedzka czy miody przelewickie.


POWIĄZANE

W trudnym terenie leśnym, gdzie stabilność, siła uciągu i niezawodność są kluczo...

Sztuczna inteligencja powinna zawsze pozostawać pod kontrolą ludzi. Należy uczyn...

Podczas spotkania Copa–Cogeca, UECBV oraz Europejskiego Okrągłego Stołu Zrównowa...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę