Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Straty finansowe gospodarstw rolnych w wyniku niskiej opłacalności produkcji rolniczej.

5 lutego 2015
Bieżąca sytuacja finansowa gospodarstw rolnych (początek 2015 roku) jest bardzo trudna ze względu na niską opłacalność w podstawowych kierunkach produkcji zwierzęcej, jak też wcześniej roślinnej w tym sadowniczej i warzywniczej, na co duży wpływ miało i ma embargo na eksport produktów rolno-spożywczych, jak też wcześniejszy zakaz w naszym kraju tzw. uboju rytualnego.
Brak eksportu na rynki wschodnie i azjatyckie spowodował mniejszy skup produktów rolnych, co w konsekwencji miało wpływ na obniżenie cen skupu, a to pośrednio wpłynęło na obniżenie opłacalności produkcji rolniczej.

Wg danych GUS dochodowość w rolnictwie wynosiła:
w 2011 r. 2.713 zł na ha przeliczeniowy
w 2012 r. 2.412 zł            „
w 2013 r. 2.869 zł            „
w 2014 r. jeszcze brak danych z GUS, ale należy uważać, że nie będzie to rok lepszy od 2013.

Przeliczając tą dochodowość na gospodarstwo tzw. tradycyjne w produkcji i zapewniające poziom pracy włożonej z normą pracy rocznej zatrudnionego na pełnym etacie oraz porównując do krajowego wynagrodzenie średniego (netto) wg GUS, okaże się że parytet dochodu rolnika do wynagrodzenia średniego to:
w 2011 r. 71,81 %,
w 2012 r. 61,67 %,
w 2013 r. 70,55 %,
w 2014 r.   ? %.

W roku 2014 (w wyniku wyliczenia własnego) parytet dochodów rolnika wynosił średnio 84,32 %, a na koniec roku 75,59 %, na co złożyła się niska opłacalność produkcji zbóż ok. 92,63 %, żywca wieprzowego 59,69 %, żywca wołowego 93,72 % i mleka 96,12 %.

Analiza rynkowa wykazuje spadek cen skupu w 2013 i 2014 r. od wprowadzenia zakazu uboju rytualnego, jak też po wprowadzeniu embarga na eksport produktów rolnych.



W wyniku zakazu uboju rytualnego, co praktycznie dotyczyło roku 2013 i prawie całego  2014 (choć ceny skupu do dzisiaj nie powróciły do cen poprzednich), rolnicy producenci żywca wołowego sprzedawali swoje produkty po niższych cenach w wyniku spadku eksportu wołowiny, co spowodowało spadek cen skupu żywca wołowego:
- średnia maksymalna cena brutto skupu przed zakazem uboju rytualnego kształtowała się na poziomie 8,03 zł za 1 kg wagi żywej opasa, a średnia cena skupu bieżąca, koniec 2014 r. to ok. 6,61 zł, stąd różnica na 1 kg wynosi 1,42 zł, czyli rolnik sprzedający żywiec wołowy, opasy na 1 szt. o średniej wadze ok. 700 kg, traci ok. 987 zł.
Przy czym w poszczególnych latach straty te kształtowały się na poziomie:

- w 2012 r. 532 zł na 1 szt. cena maks. skupu 8,03, min. 7,27 zł/kg wagi żywej,
- w 2013 r. 707 zł na 1 szt. cena maks. skupu 8,03, min. 7,02 zł/kg wagi żywej,
- w 2014 r. 987 zł na 1 szt. cena maks. skupu 8,03, min. 6,61 zł/kg wagi żywej.   

Skutki finansowe wprowadzenia embarga na produkcję rolniczą, co spowodowało nasz mniejszy eksport produktów rolnych, w tym głównie produkcji i przetworów mięsnych, warzyw i owoców, czyli w efekcie niższe ceny skupu, można oszacować jako straty rolników-producentów, czyli wartość wynikającą z różnicy między ceną rynkową bieżącą, a ceną opłacalną dającą rolnikowi parytet dochodu, czyli dochód porównywalny do dochodu-wynagrodzenia średniego krajowego, netto wg GUS, tj.
- żywiec wieprzowy, tucznik - strata ok. 282 zł/szt., cena rynkowa 3,79 cena minimalna-opłacalna 6,35 zł/kg.
- żywiec wołowy, opas - strata ok. 315 zł/szt., cena rynkowa 6,71, cena minimalna-opłacalna 7,16 zł/kg,
- mleko (1 szt. krowa ml.) - strata ok. 350 zł rocznie, cena rynkowa 1,24, cena minimalna-opłacalna 1,29 zł/l.
- zboża, pszenica - strata 56,50 zł na 1 tonie, cena rynkowa 72,20, cena minimalna-opłacalna 77,80 zł/dt.  
Rzeczywista strata gospodarstwa rolnego zależeć będzie od wielkości gospodarstwa, czyli od wielkości produkcji i sprzedaży na rynek. Gospodarstwo o wielkości 13,51 ha (woj. wielkopolskie), przy produkcji tradycyjnej tj. zbóż, żywca wieprzowego, żywca wołowego, mleka może mieć stratę roczną z przyczyny aktualnie niskich, nieopłacalnych cen skupu w wysokości ok. 40-45 tys. zł, a gospodarstwo specjalizujące się w produkcji trzody chlewnej, tuczników nawet ok. 50-55 tys. zł, gospodarstwo produkujące opasy ok. 17 - 20 tys. zł, produkujące mleko straci ok. 12,5 – 15 tys. zł, a  produkujące tylko zboża ok. 5 tys. zł, (potencjalnie mała, rynkowa produkcja).  Wyliczenia przy aktualnej sytuacji rynkowej, tj. styczeń 2015 r.
Przy takiej nieopłacalności produkcji rolniczej zachodzi pytanie o funkcjonowaniu gospodarstw rolnych,  czyli funkcjonowanie przy braku środków finansowych na bieżącą i przyszłą produkcję gospodarstwa, a także na bieżącą odbudowę majątku gospodarstwa, wynikającą z amortyzacji tego majątku, czy też na utrzymanie rodziny rolnika.   



POWIĄZANE

Główny Inspektorat Sanitarny wydaje coraz więcej ostrzeżeń publicznych dotyczący...

Uprawa soi przy wsparciu technologii – ciekawy kierunek dla polskich rolników Ar...

Najnowsze dane GUS pokazały zaskakująco wręcz dobre dane na temat aktywności dew...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę