Ptak_Waw_CTR_2024
Green Gas Poland

Strategia odbudowy i rozwoju trzody chlewnej w Polsce

3 grudnia 2015
Pod patronatem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi Polski  Związek Hodowców i Producentów Trzody Chlewnej "POLSUS" przy współudziale Konsorcjum(Stowarzyszenie Rzeźników i Wędliniarzy RP ,Krajowa Rada Izb Rolniczych, Związek Polskie Mięso oraz Unia Producentów i Pracodawców Przemysłu Mięsnego) , w ramach zadania finansowanego ze środków Funduszu Promocji Mięsa Wieprzowego przygotował strategie odbudowy  i rozwoju produkcji trzody chlewnej w Polsce do roku 2030.
Opracowanie pt.  „Strategia odbudowy i rozwoju produkcji trzody chlewnej w Polsce do roku 2030”, ma na celu przede wszystkim   poprawę funkcjonowania sektora produkcji wieprzowiny. Ponadto ma stać się podstawą i elementem wyjściowym dla szerszych zmian, które należy przeprowadzić dla uzdrowienia rynku wieprzowiny.
Jak informuje POLSUS każda z organizacji rekomendowała swoich ekspertów do pracy nad projektem, co zapewnia pełny obiektywizm i szerokie spojrzenie na branżę.  Przy projekcie, oprócz „POLSUS” jako lidera konsorcjum,  współpracowali  przedstawiciele m.in.  Instytutu Zootechniki, Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej, Instytutu Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego (dawny IPMiT), Banku Gospodarki Żywnościowej,  Państwowego Instytutu Weterynaryjnego w Puławach czy Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego. Powołano stały zespół, w skład którego weszli: prof. dr hab. Zygmunt Pejsak, prof. dr hab. Marian Różycki, prof. dr hab. Andrzej Pisula, prof. dr hab. Stanisława Okularczyk, dr inż. Dariusz Lisiak, mgr Michał Koleśnikow, mgr Danuta Zawadzka, dr inż. Janusz Wojtczak, dr inż. Marian Kapłon.  Oprócz stałego zespołu ekspertów do współpracy przy opracowywaniu  niektórych zagadnień zaproszono  również inne osoby związane z sektorem trzody chlewnej.
W ramach prac nad Strategią zebrano i opracowano m.in. dane dotyczące wielkości produkcji i konsumpcji wieprzowiny. Szczególną uwagę zwrócono na strukturę stad i efektywność produkcji. Zebrano informacje o stanie zdrowia pogłowia i koniecznych do zrealizowania w tym zakresie działaniach. Dużo uwagi poświęcono rynkowi pasz, jako najważniejszemu czynnikowi zewnętrznemu oddziaływującemu na produkcję trzody. Zebrano dane o obrocie mięsem wieprzowym -krajowym i międzynarodowym. Oceniono uwarunkowania zewnętrzne i wewnętrzne wpływające na rynek wieprzowiny.  Zebrane dane i analizy rynku trzody, wraz ze wszystkimi czynnikami nań wpływającymi, w tym legislacją, posłużyły za podstawę do przeprowadzenia analizy SWOT,  czyli określenia  mocnych i słabych stron naszej branży oraz jej szans i zagrożeń. W dalszej części dokumentu określono m.in. warunki produkcji trzody chlewnej, kierunki jej rozwoju oraz  zaproponowano wprowadzenie zmian legislacyjnych. Przygotowano także rekomendacje dla branży w obszarze legislacji, edukacji, budownictwa, ochrony zdrowia, hodowli, rynków zbytu i promocji, pasz i żywienia, integracji pionowej oraz mediów.



POWIĄZANE

Nie ma turów jest Turvita w dolinie Liwca Twaróg jest tym światowym wyróżnikiem,...

Transformacja energetyczna w Polsce nabiera tempa. Coraz większe znaczenie w tym...

W Polsce występuje ponad 470 gatunków pszczół, a na świecie ich liczba przekracz...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę