Cykl spotkań informacyjnych dla rolników zainteresowanych zasadami uprawy winorośli i metodami procesu produkcji wina gronowego, organizuje działające w województwie świętokrzyskim Stowarzyszenie "Sandomierski Szlak Jabłkowy".
Jak powiedziała PAP prezes organizacji Jadwiga Małkiewicz, celem przedsięwzięcia jest stworzenie sekcji winiarskiej w gospodarstwach zrzeszonych w stowarzyszeniu, dla wypromowania nowego produktu turystycznego - enoturystyki (turystyka winiarska).
Bezpłatne spotkania w wybranych gospodarstwach, zajmujących się uprawą lub przerobem winogron, zaplanowano do lutego 2012 r. Podczas spotkań będzie można uzyskać informacje dotyczące zasad uprawy winorośli, kosztów założenia winnicy, wyboru stanowiska pod nasadzenia, metod pielęgnacji roślin i zasad produkcji wina gronowego.
Jak mówiła Małkiewicz, w wielu miejscach na Sandomierszczyźnie można spotkać dogodne warunki do uprawy winorośli - występują odpowiednie gleby, a stoki mają południową ekspozycję. Winorośl uprawiają właściciele gospodarstw sadowniczych, m.in. w Górach Wysokich, Darominie, Faliszowicach i w Złotej.
W przyszłym roku stowarzyszenie planuje wydać folder, w którym turyści będą mogli znaleźć informacje o zasadach zwiedzania gospodarstw, oferowanych w nich produktach, a także informacje praktyczne, m.in. o noclegach.
Projekt dofinansowano ze środków siódmej edycji programu "Działaj Lokalnie" Polsko-Amerykańskiej Fundacji Wolności, realizowanego przez Akademię Filantropii w Polsce.
Sandomierski Szlak Jabłkowy to stowarzyszanie grupujące 30 gospodarstw sadowniczych w powiecie sandomierskim z wielopokoleniową tradycją ogrodniczą w dziedzinie produkcji jabłek, grusz, owoców pestkowych i jagodowych, także orzechów laskowych.
W gospodarstwach można obserwować nowoczesne procesy produkcyjne, degustować i kupować najlepsze owoce i przetwory owocowe. Na szlaku znajdują się także gospodarstwa agroturystyczne i rybackie.
Enoturystykę (z greckiego "oinos" wino - PAP) najczęściej definiuje się jako wyjazdy do regionów winiarskich, w trakcie których turysta odwiedza przynajmniej jedno miejsce związane z produkcją wina (winnicę, przetwórnię, gospodarstwo winiarskie) lub uczestniczy w imprezie o profilu winiarskim (degustacje, prezentacje win, święta winiarskie).
Turystyka winiarska największą popularność zyskała w krajach o bogatych tradycjach produkcji wina: we Włoszech, Francji i w Niemczech.
9064691
1