Cedrob S.A. to jedna z Polskich firm spożywczych o największych obrotach. Plasuje się także w czołówce rodzimych wytwórców i eksporterów gęsiny, którą produkuje już od 1997 roku. Udział firmy w rynku stale i systematycznie wzrasta. Cedrob S.A. eksportuje głównie do krajów Unii Europejskiej, w tym w 90% do Niemiec, ale także do Hongkongu.
Gęsina to rarytas wśród drobiowych mięs. Nie dość, że jest wyjątkowo smaczna, to dzięki niskiej zawartości tłuszczu uchodzi na dietetyczną i zdrową. Nasz kraj jest jej największym producentem w Europie, a firma Cedrob S.A. plasuje się w czołówce Polskich wytwórców i eksporterów.
Cedrob S.A. to jeden z liderów branży spożywczej w Polsce. Wśród producentów i eksporterów gęsiny firma zajmuje stałe miejsce w pierwszej piątce. „Nasz udział w rynku eksportu gęsiny stale i systematycznie rośnie”, dodaje Włodzimierz Bartkowski, Wiceprezes Cedrob S.A.
Firma Cedrob S.A. wprowadziła gęsinę w swoje portfolio już w 1997 roku. Od tego czasu notuje wzrost zainteresowania i zapotrzebowania na ten rodzaj mięsa w Polsce, ale przede wszystkim za granicą. Dokąd Cedrob S.A. eksportuje gęsinę? Na to pytanie odpowiada Włodzimierz Bartkowski, Wiceprezes Cedrob S.A.: „Głównym rynkiem zbytu tego mięsa są dla nas kraje Unii Europejskiej oraz Hongkong” – wyjaśnia. „Ale w statystykach Cedrobu to wciąż Niemcy są jej głównym odbiorcą. Do tego kraju dociera ok. 90% naszych dostaw gęsiny” – dodaje Włodzimierz Bartkowski.
Najwięcej ten rodzaj mięsa eksportuje się w sezonie, który trwa od września do grudnia. Pikiem zakupów jest 11 Listopada, na kiedy obok Święta Narodowego przypada dzień Św. Marcina, niosący z sobą długą tradycję przygotowywania gęsiny, a także Boże Narodzenie. To w tym okresie zatowarowywują się niemiecki sieci spożywcze. Za granicą popularnością cieszą się tuszka, piersi i uda z gęsi. W Hongkongu wyjątkowo popularne są także gęsie łapy. Cedrob S.A. poza gęsiną, na większą skalę eksportuje także mięso z kurczaka, głównie do krajów Unii Europejskiej, Azji i Afryki.