Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Stagnacja w eksporcie wołowiny

5 stycznia 2016
Bank Gospodarki Żywnościowej podał, że rośnie dynamika eksportu mięsa wołowego mrożonego, jednocześnie maleje wywóz mięsa świeżego lub chłodzonego. W rezultacie w okresie I-IV 2013 r. można było zaobserwować stagnację w łącznym wywozie mięsa wołowego w skali roku.
Według ostatnich notowań dot. handlu zagranicznego MRiRW za pierwsze cztery miesiące 2013 r. nastąpił znaczny, 20-procentowy, wzrost wywozu mięsa wołowego mrożonego do poziomu 15,3 tys. t w stosunku do tego samego okresu rok wcześniej. Przy czym w tym okresie eksport mięsa świeżego lub chłodzonego zmalał ok. 4 proc. do poziomu 66 tys. ton.

W rezultacie łączny wywóz mięsa wołowego w okresie I-IV 2013 utrzymał się na zbliżonym poziomie w relacji rocznej. Jednak w skali roku doszło do zmian po stronie głównych odbiorców. W przypadku wywozu mięsa wołowego świeżego, chłodzonego Turcja zniknęła z mapy krajów importujących polską wołowinę.

Obecnie ponad 60 proc. mięsa trafia do trzech odbiorców: Włoch, Niemiec i Niderlandów (25 proc., 21 proc. i 17 proc.). Na rynku zbytu mięsa wołowego mrożonego występuje większa dywersyfikacja, z dominującym w okresie I-IV 2013 r. Uzbekistanem, Niderlandami i Francją (15 proc., 12 proc. i 10 proc.). Co ciekawe wolumen wywozu do Uzbekistanu w skali roku, z bardzo niskiego poziomu, zwiększył się kilka krotnie, dla Niderlandów i Francji był to ok. 45 proc. i 51 proc. wzrost.



POWIĄZANE

Główny Inspektorat Sanitarny wydaje coraz więcej ostrzeżeń publicznych dotyczący...

Uprawa soi przy wsparciu technologii – ciekawy kierunek dla polskich rolników Ar...

Najnowsze dane GUS pokazały zaskakująco wręcz dobre dane na temat aktywności dew...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę