biogaz_09_2025
biogaz, biometan, biopaliwa_ptak 2025

Stagnacja produkcji mięsa w Niemczech

28 maja 2011
Jak podaje FAMMU/FAPA, niemiecki urząd statystyczny informuje, że w pierwszym kwartale br. produkcja przemysłu mięsnego w Niemczech wyniosła ok. 2 mln ton - jedynie o 0,4 proc. (ok. 8 tys. ton) więcej niż w ostatnim kwartale 2010 r.
Silna tendencja wzrostowa w niemieckiej produkcji mięsa, obserwowana od 2005 r., została zatem zahamowana.
Do czynników wpływających na niewielki przyrost produkcji należą - niewielki wzrost ilości ubojów trzody chlewnej i drobiu oraz spadek liczby ubojów bydła. W pierwszych trzech miesiącach tego roku ubój drobiu w Niemczech wyniósł 203,1 tys. ton i był o 5,7 proc. wyższy niż w pierwszym kwartale 2010 r.



POWIĄZANE

W obliczu dynamicznych zmian na rynku surowców roślinnych, sektor paszowy w Euro...

W sezonie 2024/25 Unia Europejska wyłania się jako kluczowy światowy importer śr...

Lato w polu nie zna odpoczynku. To czas intensywnej pracy, gdy każda godzina ma ...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę