Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Stagnacja produkcji mięsa w Niemczech

28 maja 2011
Jak podaje FAMMU/FAPA, niemiecki urząd statystyczny informuje, że w pierwszym kwartale br. produkcja przemysłu mięsnego w Niemczech wyniosła ok. 2 mln ton - jedynie o 0,4 proc. (ok. 8 tys. ton) więcej niż w ostatnim kwartale 2010 r.
Silna tendencja wzrostowa w niemieckiej produkcji mięsa, obserwowana od 2005 r., została zatem zahamowana.
Do czynników wpływających na niewielki przyrost produkcji należą - niewielki wzrost ilości ubojów trzody chlewnej i drobiu oraz spadek liczby ubojów bydła. W pierwszych trzech miesiącach tego roku ubój drobiu w Niemczech wyniósł 203,1 tys. ton i był o 5,7 proc. wyższy niż w pierwszym kwartale 2010 r.



POWIĄZANE

Główny Inspektorat Sanitarny wydaje coraz więcej ostrzeżeń publicznych dotyczący...

Uprawa soi przy wsparciu technologii – ciekawy kierunek dla polskich rolników Ar...

Najnowsze dane GUS pokazały zaskakująco wręcz dobre dane na temat aktywności dew...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę