FAMMU/FAPA podała, że w ubiegłym miesiącu, indeks cen żywności FAO osiągnął wartość 206,3 punktu, i był o 4,41 proc. niższy niż w analogicznym okresie ubiegłego roku, kiedy to znalazł się na poziomie 215,8 punktu. Indeks ten był zaledwie o 0,16 proc. niższy niż w październiku.
Wpływ na zaobserwowaną stabilizację, w największe j mierze miała 5,3% zwyżka cen cukru, zrównoważona przez wzrost cen olejów roślinnych (+5,6%) podczas gdy indeksy cen przetworów mlecznych i mięsa były względnie stabilne, a ceny zbóż spadły tylko o 1% względem poprzedniego miesiąca. Średnia wartość indeksu cen żywności FAO za 11 miesięcy bieżącego roku jest o 1,44% niższa niż w analogicznym okresie 2012 r. Indeks cen przetworów mlecznych FAO w listopadzie osiągnął pułap zaledwie o 0,05% mniejszy w stosunku do jego poziomu z października, wynosił 251,4 punktu. Na stabilizację wpłynął silny popyt na mleko w proszku (zwłaszcza z Chin), który jest zaspokajany przez koncentrację przetwórców z półkuli południowej właśnie na tym produkcie kosztem produkcji masła i serów. Co prawda sezonowy szczyt produkcji mleczarskiej na półkuli południowej już miał miejsce i w listopadzie notowano zniżki, jednak zapasy są w stanie zaspokoić aktualne zapotrzebowanie. Ogólnie rzecz biorąc wartość tego wskaźnika jest na poziomie o 23,13% wyższym niż w jedenastym miesiącu 2012 r. Przeciętna wartość indeksu cen przetworów mlecznych FAO za 11 pierwszych miesięcy bieżącego roku jest o ponad 24,8% wyższa niż w analogicznym okresie 2012 roku.
Obserwowana w ubiegłym miesiącu zwyżka cen cukru wynika głównie usprawnionych zbiorów w Brazylii, która jest największym producentem i eksporterem cukru na świecie. Ponadto spadkową dynamikę nasilają spekulacje o możliwej zwyżce eksportu z Brazylii i Indii ze względu na osłabienie walut w stosunku do dolara amerykańskiego. 5,6% wzrost cen olejów roślinnych spowodowany był głównie przez zwyżki cen oleju palmowego w związku ze zwiększonym popytem importowym i niższą niż oczekiwano podażą w południowo-wschodniej Azji, ze względu na nadmierne opady. Utrzymujący się popyt na soję, słonecznik i olej rzepakowy również przyczynił się do wzrostu indeksu cen olejów roślinnych. Stabilizacja indeksu cen mięsa nastąpiła na skutek zwyżek cen wołowiny i mięsa owczego (przez ograniczone dostawy eksportowe), przy zniżkach cen wieprzowiny i drobiu (w związku z niższymi kosztami pasz). 1% zniżka indeksu cen zbóż to skutek tegorocznych rekordowych upraw, które przyczyniły się do poprawy globalnej sytuacji w zakresie dostaw.
Od maju 2013 roku, kiedy to obserwowano dynamiczne spadki cen przetworów mlecznych w skali światowej indeks cen żywności FAO również zaczął zniżkować. W sierpniu i wrześniu obserwowano wzrost cen przetworów mlecznych, jednak spadkowy trend indeksu cen żywności nie został odwrócony. Zwyżkę przyniósł dopiero październik, a w listopadzie nastąpiła opisana wyżej stabilizacja.
Indeks cen żywności FAO jest miarą miesięcznych zmian międzynarodowych cen koszyka towarów spożywczych. To średnia indeksów cen mięs, nabiału, zbóż, olejów roślinnych oraz cukru, ważona według ich udziału w eksporcie w latach 2002-2004. Indeks cen przetworów mlecznych obliczany jest na podstawie cen masła, OMP, PMP oraz serów. Ostatnie zmiany jakie miały miejsce w technologii obliczania tego indeksu wykluczyły z niego ceny kazeiny z powodu braku wiarygodnych danych. Został rozszerzony natomiast zasięg geograficzny indeksu - przez dodanie nowych notowań cen masła, OMP i PMP.
8805360
1