Jak podał Bank Gospodarki Żywnościowej, od końca lutego obserwujemy stabilizację cen żywca kurcząt brojlerów. W tygodniu 17-23.03.2014 ceny odnotowane w monitorowanych przez MRiRW zakładach wyniosły przeciętnie 3,70 zł/kg. Jest to stosunkowo niewielki, 2-procentowy (0,06 zł/kg) wzrost cen w okresie pięciu tygodni. Z kolei w ujęciu rocznym obecny poziom jest o 8% niższy, oznacza to, że rok wcześniej za kg żywca brojlerów płacono o 0,31 zł/kg więcej.
Obserwowana stabilizacja cen w kraju wynika w dużej mierze z sytuacji na rynku UE, gdzie ceny kurcząt brojlerów w tygodniach 17-23.02 do 17-23.03 oscylowały w przedziale 193,02-193,97 euro/kg. Są to zatem również niewielkie wahania na poziomie ok. 0,5%.
W kolejnych tygodniach te uwarunkowania popytowo-podażowe mogą ulec zmianie. Oczekujemy, że w kwietniu ceny drobiu napędzane czynnikami sezonowymi (okres Świąt Wielkanocnych) mogą wzrosnąć. Podwyżki cen nie powinny być jednak duże. Z danych GUS dot. liczby wstawień piskląt brojlerów wynika, że w lutym, po uwzględnieniu danych dot. handlu zagranicznego, 71 mln szt. piskląt brojlerów wstawiono do kurników. W ujęciu rocznym oznacza to znaczny, 16-procentowy (10,3 mln szt.) wzrost. Zatem przy ok. 6 tygodniowym procesie produkcji, kurczęta powinny trafić na rynek od połowy marca do połowy kwietnia, czyli jeszcze przed Świętami Wielkanocnymi. Naszym zdaniem, pomimo takich znacznych wzrostów w podaży kurcząt, ceny żywca mogą nawet nieznacznie wzrosnąć.
Biorąc pod uwagę sytuację ekonomiczną w Polsce i na rynku UE, utrzymuje się stały popyt na mięso drobiowe, które jest najtańszym źródłem białka pochodzenia zwierzęcego. Potwierdzają to dane IERiGŻ, które wskazują na kontynuację wzrostowej tendencji konsumpcji drobiu w kraju, do poziomu ok. 27,5 kg na osobę w bieżącym roku. Te czynniki popytowe, wspierane dodatkowo przez wzrost spożycia w okresie Świąt, jak również oczekiwane utrzymanie się wysokiej dynamiki eksportu mięsa drobiowego, powinno znaleźć przełożenie w stopniowym wzroście cen żywca w kolejnych miesiącach br. Oczekujemy, że ta dynamika będzie już widoczna w kwietniu.
W ujęciu rocznym USDA przewiduje, że konsumpcja drobiu na terenie UE w br. będzie wykazywała tendencję wzrostową do 9,58 mln t, co oznacza 2-procentowy łączny wzrost konsumpcji wzrost w ujęciu rocznym. Bardziej umiarkowane są prognozy Komisji Europejskiej zawarte w "Short Term Outlook for Arable Crops, Meats and Dairy", według których spożycie mięsa drobiowego w UE wzrośnie łącznie o 0,8% w br. co oznacza konsumpcję 21,5 kg na osobę, wzrost o 0,6% w skali roku. Pomimo że prognoza KE zakłada o wiele niższą dynamikę, perspektywy rozwoju dla rynku drobiu w UE wydają się być zdecydowanie pozytywne.
Powyżej przedstawione czynniki wskazują na utrzymanie się silnego popytu na mięso drobiowe zarówno na rynku krajowym jak i europejskim, co powinno znaleźć odzwierciedlenie we wzroście cen w kwietniu do poziomu 3,72-3,82 zł/kg.
9484144
1