Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Stabilizują się ceny masła w UE

3 grudnia 2015
FAMMU/FAPA informuje, że od drugiej połowy kwietnia bieżącego roku ceny masła na głównych rynkach UE wykazywały niewielkie wahania. Sytuacja była stabilna aż do sierpnia 2013 roku, od kiedy notowane były delikatne, aczkolwiek systematyczne zwyżki.
Na wspomniane wzrosty cen pewien wpływ miała m.in. pogoda. W okresie letnim w wielu krajach UE praktycznie nie odnotowano większych opadów deszczu, co przełożyło się na słabszy wzrost pastwisk i niższą produkcję mleka. Obecnie sytuacja poprawiła się, a obniżeniu cen przetworów mlecznych nie tylko w UE, ale i w skali światowej sprzyja sezonowy wzrost produkcji na półkuli południowej. Jednak ceny masła we Wspólnocie wciąż utrzymują się na znacznie wyższym poziomie niż przed rokiem.
W dniu 22 września 2013 roku średnia ważona cena masła w UE wynosiła 4,21 EUR/kg i była o niespełna 1,7% wyższa niż przed miesiącem (pozostając przy tym na poziomie o 31,11% wyższym niż w analogicznym okresie 2012 roku). W tym samym czasie ceny masła na rynkach głównych unijnych producentów, jakimi są Niemcy i Holandia zmieniały się jeszcze łagodniej. W przypadku naszego zachodniego sąsiada odnotowano niespełna 0,6% zniżki w skali miesięcznej do 4,28 EUR/kg.
W Holandii natomiast zaobserwowano jeszcze mniej dynamiczny spadek (-0,47% do 4,2 EUR/kg). W obu przypadkach ceny te są obecnie o ok. 30% wyższe niż przed rokiem. We wrześniu nieco dynamiczniej niż średnio w UE zmieniały się ceny masła w Polsce, która jest czwartym krajem w UE pod względem wielkości produkcji tego przetworu mlecznego. 22 września 2013 roku jego ceny wzrosły do poziomu 3,98 EUR/kg i były wyższe od ceny interwencyjnej o 61,5% i o 5,46% niższe od średniej dla całej UE.
Z tego względu polskie masło wciąż jest konkurencyjne we Wspólnocie, a to państwa UE są głównymi partnerami w wymianie handlowej tym tłuszczem. Względem sierpnia, jest to zwyżka o 1,79% (w ujęciu PLN odnotowano 0,96% wzrostu do 16,82 PLN/kg). Pomimo zwyżek jakie notowane były w ostatnich tygodniach w przypadku cen masła w USA, obecnie cena tony masła z Unii jest przeciętnie o ok. 1190 EUR wyższa od ceny tego tłuszczu u jednego z największych konkurentów Wspólnoty. Na wysokim poziomie stabilizują się natomiast ceny masła eksportowanego z państw Oceanii (Nowej Zelandii i Australii), do portów Europy płn. (baza fob), które są uznawane za ceny światowe. Wciąż jednak cena tony masła z UE je przewyższa (o 817 EUR za tonę pod koniec września).
Według danych KE, w ciągu pierwszych sześciu miesięcy 2013 roku produkcja masła w UE była o 0,7% mniejsza niż w analogicznym okresie 2012 roku. Ponadto w ciągu pierwszych siedmiu miesięcy bieżącego roku poza granice UE wyeksportowano o 4,7% mniej masła niż w analogicznym okresie 2012 roku, a jeszcze po pięciu miesiącach notowano 4,4% zwyżki w skali roku.



POWIĄZANE

Kawały, będące jedną z najbardziej uniwersalnych form dowcipu, od wieków pełnią ...

20 listopada 2024 roku, w Warszawie odbyło się VI Posiedzenie Krajowej Rady Izb ...

Minister Polityki Agrarnej i Żywności Ukrainy Witalij Koval oraz Minister Rolnic...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę