Jak informuje Bank Gospodarki Żywnościowej, czerwiec br. przyniósł pierwsze sygnały stabilizacji sytuacji na europejskim rynku mleka. W I połowie bieżącego miesiąca umocniły się przede wszystkim ceny masła oraz odtłuszczonego mleka w proszku (OMP), a więc produktów, które w ostatnich miesiącach najbardziej taniały.
W analizowanym okresie w Unii Europejskiej średnie ceny masła w zbycie ukształtowały się na poziomie 272 EUR/100 kg, a więc o prawie 6 proc. wyższym, niż pod koniec maja. W tym czasie OMP przeciętnie podrożało o ponad 6 proc. do 211 EUR/100 kg, zaś pełne mleko w proszku o ponad 1 proc. do 252 EUR/100 kg. Najsilniejsze zmiany odnotowano na rynku francuskim, gdzie w ciągu zaledwie tygodnia ceny zbytu OMP wzrosły z 202 EUR/100 kg do 216 EUR/100 kg.
W analogicznym okresie w Polsce mleko w proszku potaniało o ponad 1 proc. do 195 EUR/100 kg, zaś masło w blokach podrożało o 4 proc. do 254 EUR/100 kg, co i tak oznacza, że jest o ponad 6 proc. tańsze, niż przeciętnie w UE-27.
Poprawa sytuacji na rynku unijnym może w pewnym stopniu wynikać z osłabienia euro wobec dolara. Średnio w kwietniu br. za 1 EUR płacono 1,31 USD, w maju - 1,28, podczas gdy w I połowie czerwca już tylko 1,25, co oznacza spadek wartości euro w ciągu półtora miesiąca o prawie 5 proc. Wpłynęło to na poprawę konkurencyjności europejskich produktów na rynkach światowych i mogło stymulować eksport przetworów mleczarskich.
Warto dodać, że w analizowanym czasie w portach Oceanii wzrosły jedynie ceny odtłuszczonego mleka w proszku - średnio o 7 proc. do 232 EUR/100 kg. Ceny masła utrzymały się na poziomie z końca maja br., tj. 238 EUR/100 kg, zaś pełne mleko w proszku potaniało o około 2 proc. do 285 EUR/100 kg (zmiany dotyczą cen przeliczonych na euro).
Trudno na razie stwierdzić, na ile poprawa uwarunkowań na europejskim rynku mleka ma charakter trwały. W dalszym ciągu utrzymują się silne wzrostowe tendencje w podaży mleka na świecie. W Nowej Zelandii w okresie czerwiec 2011-marzec 2012 produkcja ukształtowała się na poziomie o prawie 10 proc. wyższym niż w analogicznym okresie poprzedniego sezonu, w Australii o ponad 4 proc. (dla okresu lipiec 2011-kwiecień 2012). W Argentynie w marcu br. wyprodukowano o około 9 proc. więcej mleka niż rok wcześniej, zaś w UE-27 skup zwiększył się o 4 proc. r/r, w tym w krajach, które wstąpiły do Wspólnoty w 2004 r. - o ponad 9 proc.
Jednocześnie bardzo różne sygnały wysyłane są przez kraje importujące mleko. W okresie czterech pierwszych miesięcy br. Chiny zwiększyły import OMP oraz masła - odpowiednio o 58 proc. (do 10,6 tys. t) i 56 proc. (do 76,2 tys. t), ale w przypadku swojego sztandarowego produktu - pełnego mleka w proszku - zmniejszyły zakupy o 14 proc. do 156,1 tys. ton.
Algieria w I kwartale br. zaimportowała mniej zarówno odtłuszczonego, jak i pełnego mleka w proszku - o 40 proc. (do 35,3 tys. t) i 24 proc. (do 56,8 tys. t).
7457249
1