biogaz_09_2025
biogaz, biometan, biopaliwa_ptak 2025

Śrut w bród

20 listopada 2014
Bank Gospodarki Żywnościowej podał, że spodziewana rekordowo wysoka światowa podaż nasion roślin - w szczególności soi - w bieżącym sezonie 2014/15 przełoży się na rekordowo wysoką produkcję śrut. Jednocześnie zwiększy się ich zużycie, jednak w mniejszym stopniu niż produkcja czy podaż. Pozwoli to na istotne zwiększenie zapasów śrut na koniec sezonu. Takie wnioski płyną z jednego z ostatnich raportów FAO, opublikowanego w październiku br.
UE nadal pozostanie znaczącym importerem netto oleistych
Globalna podaż śrut, rozumiana jako suma produkcji i zapasów początkowych zwiększy się o 8-9 proc. r/r, do 159 mln t. W nieco mniejszym stopniu wzrośnie zużycie śrut, bo o 6% r/r. Niemniej, eksperci FAO podkreślają, że przyrost konsumpcji w bieżącym sezonie będzie i tak większy niż obserwowany w poprzednich latach. Do większego zużycia śrut przyczyni się m.in. poprawa sytuacji gospodarczej w niektórych krajach, a co za tym idzie rosnące zapotrzebowanie na produkty pochodzenia zwierzęcego, jak również oczekiwane spadki światowych cen śrut. Z drugiej strony popyt na śruty w niektórych regionach może tłumić/osłabiać duża dostępność zbóż paszowych.

Tak jak w ostatnich latach, również w bieżącym sezonie największy wzrost konsumpcji śrut spodziewany jest w krajach rozwijających się, w szczególności w azjatyckich. Większa konsumpcja śrut oczekiwana jest także w Brazylii i Argentynie, czemu będzie sprzyjać z jednej strony większa produkcja w tych krajach, a z drugiej rozwijający się eksport mięsa.

Również w krajach rozwiniętych prognozowany jest wzrost zużycia śrut. W Stanach Zjednoczonych na wzrost konsumpcji tych surowców powinny wpłynąć m.in. większa produkcja, spadek cen oraz większe zapotrzebowanie zgłaszane przede wszystkim przez sektor drobiarski. Znacznie mniejszy wzrost zużycia przewidywany jest w UE, która jest drugim - po Chinach - największym konsumentem śrut na świecie, ze względu na dużą dostępność zbóż paszowych.

Z uwagi na to, że prognozowany wzrost zużycia śrut na świecie będzie prawdopodobnie mniejszy niż wzrost ich podaży, zapasy na koniec bieżącego sezonu będą istotnie wyższe r/r. Wg ekspertów FAO, wzrosną one o 19 proc. r/r, tj. 4 mln t w ekwiwalencie białka.

Relacja zapasów do konsumpcji dla śrut w sezonie 2014/15 wyniesie 19,6 proc. wobec 17,4 proc. w sezonie poprzednim. Oznacza to, że istnieją fundamentalne podstawy do niższych cen tych surowców niż w sezonie 2013/14.



POWIĄZANE

YouGov: w pierwszym kwartale 2025 roku Polacy wydali blisko 10 mld zł na mięso i...

Globalna transformacja energetyczna nie może ominąć Polski Odnawialne źródła ene...

Stanowcze ostrzeżenie Carmen Crespo Díaz Reagując na propozycję Komisji w sprawi...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę