Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Sprzedaż mięsa wołowego zmniejszy się

21 września 2011
FAMMU/FAPA podaje, że w 2012 roku kraje UE będą próbowały utrzymać pozytywne trendy na rynku wołowiny (wzrost eksportu), jednakże kontynuacja spadku pogłowia bydła wpłynie na obniżenie sprzedaży mięsa wołowego.
W ostatnich osiemnastu miesiącach wzrost eksportu wynikał z większej ilości bydła kierowanego na ubój. Trend ten został podtrzymany w pierwszej części 2011 roku za sprawą suszy, która odbiła się negatywnie na zaopatrzeniu w pasze. W II połowie br. liczba ubojów bydła w UE powinna zacząć maleć, co z kolei wpłynie na redukcję eksportu. Proces ten będzie także kontynuowany w 2012 roku. Pomimo spadkowej liczby ubijanych zwierząt, wyższa waga bydła kierowanego do rzeźni, wpłynie na utrzymanie produkcji w 2012 roku na poziomie około 8 mln ton.

Stagnacja w produkcji nie przyczyni się do gwałtownego wzrostu importu, który powinien utrzymać się na poziomie poniżej wielkości notowanych w latach 2002-2007 (600-700 tys. ton). Pod koniec 2012 roku pogłowie bydła w Unii obniży się prawdopodobnie do poziomu 84,8 mln sztuk. Największy spadek liczebności tych zwierząt wystąpi w Rumunii, w Bułgarii, we Francji, we Włoszech oraz w Niemczech. Do dalszego spadku liczby tych zwierząt przyczynią się rosnące koszty produkcji oraz mniejsze wsparcie kierowane do sektora.



POWIĄZANE

Główny Inspektorat Sanitarny wydaje coraz więcej ostrzeżeń publicznych dotyczący...

Uprawa soi przy wsparciu technologii – ciekawy kierunek dla polskich rolników Ar...

Najnowsze dane GUS pokazały zaskakująco wręcz dobre dane na temat aktywności dew...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę