FAMMU/FAPA podaje, że w 2012 roku kraje UE będą próbowały utrzymać pozytywne trendy na rynku wołowiny (wzrost eksportu), jednakże kontynuacja spadku pogłowia bydła wpłynie na obniżenie sprzedaży mięsa wołowego.
W ostatnich osiemnastu miesiącach wzrost eksportu wynikał z większej ilości bydła kierowanego na ubój. Trend ten został podtrzymany w pierwszej części 2011 roku za sprawą suszy, która odbiła się negatywnie na zaopatrzeniu w pasze. W II połowie br. liczba ubojów bydła w UE powinna zacząć maleć, co z kolei wpłynie na redukcję eksportu. Proces ten będzie także kontynuowany w 2012 roku. Pomimo spadkowej liczby ubijanych zwierząt, wyższa waga bydła kierowanego do rzeźni, wpłynie na utrzymanie produkcji w 2012 roku na poziomie około 8 mln ton.
Stagnacja w produkcji nie przyczyni się do gwałtownego wzrostu importu, który powinien utrzymać się na poziomie poniżej wielkości notowanych w latach 2002-2007 (600-700 tys. ton). Pod koniec 2012 roku pogłowie bydła w Unii obniży się prawdopodobnie do poziomu 84,8 mln sztuk. Największy spadek liczebności tych zwierząt wystąpi w Rumunii, w Bułgarii, we Francji, we Włoszech oraz w Niemczech. Do dalszego spadku liczby tych zwierząt przyczynią się rosnące koszty produkcji oraz mniejsze wsparcie kierowane do sektora.