Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Sprzedają nam chiński czosnek w torebkach

21 listopada 2011
Ten smak i zapach... Czy to kiszone ogórki, kiełbasa domowej roboty czy makaron zapiekany z serem. Bez czosnku ani rusz! To jeden z najlepszych aromatycznych dodatków w naszej kuchni. Kiedy chcemy oszczędzić czas i wybieramy ten dodatek w postaci granulowanej, z torebki możemy się rozczarować. Bo w torebkach kupimy tylko czosnek... z Chin!

Tajemnica tkwi w allicynie, substancji, która nadaje mu zapach. Ma silne działanie przeciwbakteryjne. Zawiera cenne minerały - wapń, magnez, siarkę, chrom, fosfor, cynk, jod oraz mnóstwo witamin (A, C, B1, B2, PP). Pozwala obniżyć ciśnienie krwi, działa przeciwmiażdzycowo, pobudza trawienie i zapobiega zwapnieniu żył. Jest w polskiej kuchni od lat, a w dodatku wiemy, że rośnie w naszej ziemi!

Ale nasz rynek zawojował chiński czosnek. Jest większy, wygląda ładniej i jest przede wszystkim tańszy. Właściwie nikt nie wie, w jakich warunkach jest uprawiany. To budzi obawy, szczególnie, że po pewnym czasie... pleśnieje. A to polskim odmianom się nie zdarza! Pani Anna Boguszewska z Lublina kilka dni temu chciała przygotowywać uroczystą kolację dla swojego męża. Wybrała czosnek granulowany, znanej polskiej firmy. Gotując zaczęła dokładnie czytać informacje na opakowaniu.


- Bardzo się zdziwiłam, kiedy dowiedziałam się, że ten czosnek pochodzi z Chin. Informacja była podana w niejasny sposób, długo musiałam się wczytywać, żeby dowiedzieć się prawdy. Niestety czar uroczystej kolacji prysł, bo staram się w swojej kuchni nie używać nieznanych produktów i gdybym wcześniej wiedziała o tym, nie kupiła bym go - mówi pani Anna.

Takich osób jak Lublinianka jest na pewno wiele. Choć jak dotąd nikt oficjalnie nie skarżył się na chińskie przyprawy sprzedawane przez polskich producentów.

- Nie mieliśmy skarg i dlatego nie zajmowaliśmy się tą sprawą. Skoro ten towar został dopuszczony do sprzedaży, decyzja należy do klientów, czy go używać - mówi Barbara Sawa-Wojtanowicz z lubelskiego Sanepidu.

Chiński czosnek
Duży, biały, kształtny, bardzo ładnie wyglądający. Nie wiadomo jakie ma właściwości zdrowotne. Nie wiadomo w jaki sposób, przy użyciu jakich „wspomagaczy” jest uprawiany. Pozostawiony na dłuższy czas potrafi spleśnieć, co jest zaprzeczeniem czosnku jako naturalnego antybiotyku.

Polski czosnek
Mniejszy, biały z niebieskim lub czerwonym odcieniem. Ma niezaprzeczalne właściwości zdrowotne. Pomaga przy przeziębieniach, infekcjach. Może nawet odstraszać komary. Pozostawiony na dłuższy czas po prostu usycha.

POWIĄZANE

Główny Inspektorat Sanitarny wydaje coraz więcej ostrzeżeń publicznych dotyczący...

Uprawa soi przy wsparciu technologii – ciekawy kierunek dla polskich rolników Ar...

Najnowsze dane GUS pokazały zaskakująco wręcz dobre dane na temat aktywności dew...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę