Ten smak i zapach... Czy to kiszone ogórki, kiełbasa domowej roboty czy makaron zapiekany z serem. Bez czosnku ani rusz! To jeden z najlepszych aromatycznych dodatków w naszej kuchni. Kiedy chcemy oszczędzić czas i wybieramy ten dodatek w postaci granulowanej, z torebki możemy się rozczarować. Bo w torebkach kupimy tylko czosnek... z Chin!
Tajemnica tkwi w allicynie, substancji, która nadaje mu zapach. Ma silne działanie przeciwbakteryjne. Zawiera cenne minerały - wapń, magnez, siarkę, chrom, fosfor, cynk, jod oraz mnóstwo witamin (A, C, B1, B2, PP). Pozwala obniżyć ciśnienie krwi, działa przeciwmiażdzycowo, pobudza trawienie i zapobiega zwapnieniu żył. Jest w polskiej kuchni od lat, a w dodatku wiemy, że rośnie w naszej ziemi!
Ale nasz rynek zawojował chiński czosnek. Jest większy, wygląda ładniej i jest przede wszystkim tańszy. Właściwie nikt nie wie, w jakich warunkach jest uprawiany. To budzi obawy, szczególnie, że po pewnym czasie... pleśnieje. A to polskim odmianom się nie zdarza! Pani Anna Boguszewska z Lublina kilka dni temu chciała przygotowywać uroczystą kolację dla swojego męża. Wybrała czosnek granulowany, znanej polskiej firmy. Gotując zaczęła dokładnie czytać informacje na opakowaniu.
- Bardzo się zdziwiłam, kiedy dowiedziałam się, że ten czosnek pochodzi z Chin. Informacja była podana w niejasny sposób, długo musiałam się wczytywać, żeby dowiedzieć się prawdy. Niestety czar uroczystej kolacji prysł, bo staram się w swojej kuchni nie używać nieznanych produktów i gdybym wcześniej wiedziała o tym, nie kupiła bym go - mówi pani Anna.
Takich osób jak Lublinianka jest na pewno wiele. Choć jak dotąd nikt oficjalnie nie skarżył się na chińskie przyprawy sprzedawane przez polskich producentów.
- Nie mieliśmy skarg i dlatego nie zajmowaliśmy się tą sprawą. Skoro ten towar został dopuszczony do sprzedaży, decyzja należy do klientów, czy go używać - mówi Barbara Sawa-Wojtanowicz z lubelskiego Sanepidu.
Chiński czosnek
Duży, biały, kształtny, bardzo ładnie wyglądający. Nie wiadomo jakie ma właściwości zdrowotne. Nie wiadomo w jaki sposób, przy użyciu jakich „wspomagaczy” jest uprawiany. Pozostawiony na dłuższy czas potrafi spleśnieć, co jest zaprzeczeniem czosnku jako naturalnego antybiotyku.
Polski czosnek
Mniejszy, biały z niebieskim lub czerwonym odcieniem. Ma niezaprzeczalne właściwości zdrowotne. Pomaga przy przeziębieniach, infekcjach. Może nawet odstraszać komary. Pozostawiony na dłuższy czas po prostu usycha.
7325613
1