W obliczu szalejącej afery solnej każdy z nas zapewne zadał sobie pytanie, czy przypadkiem w jego kuchni nie ma feralnej soli drogowej? Ponoć istnieje prosty sposób, by samodzielnie to sprawdzić.
Do tego, by ocenić czy sól w naszej solniczce jest solą wypadową wystarczy wprawne oko, szklanka i bibułka. Sól przemysłowa w wyglądzie nieco różni się od spożywczej. Zazwyczaj jest lekko szara, wyraźnie skrystalizowana i posiada drobne widoczne zanieczyszczenia. Właściwa sól spożywcza jest biała i przypomina proszek.
Jednak by się o tym lepiej przekonać należy ok. 3 łyżki soli rozpuścić w wodzie (1/2 szklanki). Na czystą szklankę lub kubek nałożyć bibułkę (lub zwykły papierowy filtr od kawy), przelać przez nią wodę z solą i zaobserwować, czy na bibułce pozostanie widoczny osad. Jeśli tak się stanie, lepiej nie używać takiej soli do gotowania potraw i przygotowywania posiłków.