Spożycie cukru wzrośnie do ponad 200 mln ton - w 2020 roku
5 stycznia 2016
FAMMU/FAPA poinformowała, że Międzynarodowa Organizacja Cukru ISO szacuje, że światowe spożycie cukru wzrośnie w 2020 roku do 201 mln ton. Zdaniem organizacji około 60 proc. konsumpcji przypadnie wówczas w udziale krajom Dalekiego Wschodu i Indiom.
W tych regionach spożycie per capita oszacowano odpowiednio na 24 i 19 kilogramów, a światowa średnia będzie wyższa i wyniesie 24 kg/os.
W krajach rozwiniętych spożycie jest wyższe. Dla porównania, w Polsce wg GUS w 2011 r. wyniosło ono 36 kg/os.
Roczne temp wzrostu światowej konsumpcji ISO oszacowało na 2 proc. Zdaniem organizacji w następnej dekadzie głównymi producentami cukru pozostaną Brazylia, z 23-proc. udziałem, i Indie, z 15-proc. udziałem. Największego potencjału wzrostu produkcji ISO upatruje w Ameryce Łacińskiej, Azji, a także w Europie.