Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Spożycie cukru wzrośnie do ponad 200 mln ton - w 2020 roku

5 stycznia 2016
FAMMU/FAPA poinformowała, że Międzynarodowa Organizacja Cukru ISO szacuje, że światowe spożycie cukru wzrośnie w 2020 roku do 201 mln ton. Zdaniem organizacji około 60 proc. konsumpcji przypadnie wówczas w udziale krajom Dalekiego Wschodu i Indiom.
W tych regionach spożycie per capita oszacowano odpowiednio na 24 i 19 kilogramów, a światowa średnia będzie wyższa i wyniesie 24 kg/os.

W krajach rozwiniętych spożycie jest wyższe. Dla porównania, w Polsce wg GUS w 2011 r. wyniosło ono 36 kg/os.

Roczne temp wzrostu światowej konsumpcji ISO oszacowało na 2 proc. Zdaniem organizacji w następnej dekadzie głównymi producentami cukru pozostaną Brazylia, z 23-proc. udziałem, i Indie, z 15-proc. udziałem. Największego potencjału wzrostu produkcji ISO upatruje w Ameryce Łacińskiej, Azji, a także w Europie.



POWIĄZANE

Trwa serial związany ze zwrotami gruntów rolnych dzierżawionych przez podmioty (...

Integracja ukraińskiego rynku rolnego z Unią Europejską wymaga zwiększenia ogóln...

Według stanu na 21 listopada cukrownie zrzeszone w Krajowym Stowarzyszeniu Produ...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę