Ptak_Waw_CTR_2024

Spożycie cukru należy zmniejszyć co najmniej o połowę

3 grudnia 2015
Spożycie cukru należy zmniejszyć co najmniej o połowę, z 50 g do jedynie 25 g dziennie, czyli zaledwie do pięciu łyżeczek - informuje "BBCNews" i "Guardian" powołując się na najnowsze zalecenia Światowej Organizacji Zdrowia (WHO).

Oznacza to, że nie należy wypijać nawet jednej standardowej puszki coca-coli o pojemności 330 ml, gdyż zawiera ona aż 35 g cukru.
WHO w 2003 r. zalecała, żeby cukier zapewniał mniej niż 10 proc. wszystkich spożywanych kalorii dziennie. Stanowi to 50 g cukru dziennie, czyli tyle ile zawiera półtorej puszki coca-coli. Dyrektor WHO ds. żywienia dr Francesco Branca, powiedział, że zalecenie to nadal obowiązuje. Teraz jedynie dodatkowo sugeruje się, że w miarę możliwości lepiej zmniejszyć spożycie cukru jeszcze bardziej, poniżej 5 proc. kalorii dziennie, czyli nie więcej niż 25 g.
Najnowsze zalecenie dotyczą gównie dzieci, które powinny spożywać mniej kalorii aniżeli dorośli. Przykładowo chłopcy w wieku 9-13 lat, jeśli nie uprawiają sportów, mogą zjadać 1 800 kalorii dziennie, a dziewczynki - 1 600 kalorii, natomiast dorośli - od 2000 do 2400 kalorii.
Dr Branca twierdzi, że dorośli mogą pozwolić sobie na nieco więcej, czyli ograniczyć spożycie cukru do około 10 proc. wszystkich spożywanych kalorii dziennie. Ostrzega jednak, że gdy codziennie sięgamy po słodzone napoje, łatwo ten limit przekroczyć. Tymczasem napoje coraz częściej są spożywane, zarówno przez młodzież jak i dorosłych. Nawet jogurty są mocno słodzone, mogą zawierać kilka łyżeczek cukru.
WHO wprowadza nowe rekomendacje z powodu coraz częściej występującej otyłości, do której we znacznym stopniu przyczynia się spożycie cukru. Według British Medical Journal, częściej tyją te osoby, które spożywają dużo napojów słodzonych, ponieważ nie dają one sytości, natomiast dostarczają do organizmu znaczne ilości cukru.
Chodzi głównie o tzw. cukier ukryty, czyli ten, który znajduje się w produktach spożywczych, zarówno w napojach i jogurtach, jak i w dżemie i konfiturach.
Według danych GUS, w 2011 r. przeciętny Polak spożył 39 kg cukru, z tego jedynie 14 kg przypadało na cukier w torebkach, używany do słodzenia kawy, herbaty oraz domowych potraw. Oznacza to, że codziennie spożywamy średnio ok. 100 g cukru, czyli czterokrotnie więcej niż sugerują najnowsze zalecenia.
Eksperci University of California w San Francisco w raporcie opublikowanym w 2012 r. na łamach "Nature" zasugerowali, że spożycie cukru należy kontrolować i obłożyć podatkami podobnie jak alkohol i tytoń.
Autorzy tego raportu Robert Lustig, Laura Schmidt and Claire Brindis twierdzą, że cukier zawiera "puste kalorie", a na dodatek jest toksyczny dla wątroby i sprzyja chorobom przewlekłym.




POWIĄZANE

Decyzja o zainstalowaniu kotła na ekogroszek może znacząco wpłynąć na komfort i ...

W minionym roku na polskich drogach w czasie Wszystkich Świętych doszło do 118 w...

Przechowywanie warzyw w odpowiednich warunkach to klucz do zachowania ich świeżo...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę