Wicepremier, minister rolnictwa i rozwoju wsi Andrzej Lepper spotkał się w piątek z Prezydium Rady Gospodarki Żywnościowej, które reprezentowali Stanisław Zięba, Andrzej Olkowski, Bogdan Judziński, Witold Choiński i Andrzej Kuczyński. W spotkaniu uczestniczył również Szef Gabinetu Politycznego Andrzej Żytkowski.
Omawiano zagadnienia dotyczące: konsolidacji służb urzędowej kontroli żywności, a w szczególności weterynarii oraz oceny jakości żywności; upraw modyfikowanych genetycznie; wykorzystania mączek mięsno-kostnych; akcyzy na źródła energii /gaz, olej opałowy / a także na alkohol w wyrobach winiarskich. Rozmawiano również na temat integracji producentów rolnych z przetwórcami poprzez umowy kontraktacyjne oraz o funduszach strukturalnych i preferencjach podatkowych dla grup producenckich. Poruszano także zagadnienia dotyczące handlu z Rosją i Ukrainą oraz odnoszące się do integracji organizacji branżowych środowiska rolno-żywnościowego.
Szef resortu rolnictwa podziękował za opinie i działania Rady, doceniając znaczenie tego istotnego organu oponiodawczo–doradczego ministerstwa.