Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Spółdzielnie rolnicze liderem przyjaznym środowisku

3 grudnia 2015
W Międzynarodowym Dniu Spółdzielczości 2014 ( 5 lipca), Cogeca( organizacja europejska skupiającą spółdzielnie rolnicze) podkreśliła, że spółdzielnie rolnicze są liderem przyjaznych środowisku technik produkcji prowadzących do zrównoważonego rozwoju.

- Wytwarzają one wysokiej jakości żywność w sposób zrównoważony przy wydajnym wykorzystaniu zasobów, tworząc miejsca pracy i nowe możliwości dla biznesu, głównie na obszarach wiejskich UE - powiedział Christian P?es, przewodniczący Cogeca.

Do przykładów stosowanych od niedawna technik przyjaznych środowisku należą inwestycje w wykorzystanie odnawialnych źródeł energii w produkcji rolno-spożywczej. Mowa tu nie tylko o panelach słonecznych, wiatrakach w gospodarstwach i zakładach przetwórstwa, lecz również biogospodarka, wykorzystanie produktów ubocznych i recykling.
Cogeca  przypomina,  że 38 000 spółdzielni rolniczych w UE odgrywa niezmiernie ważną rolę w gospodarce wiejskiej. Pomagają one rolnikom w sprzedaży ich towarów i uzyskiwaniu wyższych cen. Przyczyniają się do wzrostu i tworzenia miejsc pracy w gospodarce ekologicznej, co jest niezmiernie ważne w aktualnej sytuacji gospodarczej. Trzymają się zasady „pracy na rzecz zrównoważonego rozwoju społeczności poprzez polityki przyjęte przez ich członków.

Spółdzielnie zwiększyły wsparcie na rzecz osiągnięcia powyższych celów i dostosowały swoje strategie rozwoju gospodarczego, by wspomóc długofalową zrównoważoność gospodarczą i rozwój społeczności wiejskich.

- Aby można było zmaksymalizować ich potencjał i zwiększyć dostępność żywności potrzeba inwestycji, by spółdzielnie rolno-spożywczego lepiej dopasowały się do łańcucha żywnościowego. Należy wzmocnić pozycję rolników w łańcuchu żywnościowym, by usprawnić funkcjonowanie rynków i wyeliminować nieuczciwe praktyki handlowe. Można to osiągnąć, jeśli zachęci się rolników do łączenia sił w spółdzielniach, co pozwoli im na uzyskanie lepszych dochodów z rynku i większej wartości dodanej do ich produktów – dodaje P?es.


POWIĄZANE

Główny Inspektorat Sanitarny wydaje coraz więcej ostrzeżeń publicznych dotyczący...

Uprawa soi przy wsparciu technologii – ciekawy kierunek dla polskich rolników Ar...

Najnowsze dane GUS pokazały zaskakująco wręcz dobre dane na temat aktywności dew...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę