Bank Gospodarki Żywnościowej podał, że według prognoz Oil World, opublikowanych 7 czerwca br., produkcja rzepaku w UE w nadchodzącym sezonie 2013/2014 może wynieść 19,7 mln t, tj. o 0,4 mln t więcej niż w sezonie 2012/2013. Niemniej i tak byłby to niższy wynik niż w sezonach 2010/2011 i 2009/2010.
W br. wyższe zbiory są spodziewane m.in. w Niemczech (5,5 mln t wobec 4,8 mln t w ub.r.), Polsce (2,2 mln t wobec 1,9 mln t w ub.r.) oraz w Czechach (1,3 mln t wobec 1,1 mln t w ub.r.). Spadku produkcji oczekuje się natomiast m.in. we Francji (4,9 mln t w br. wobec 5,5 mln t w ub.r.) oraz w Wielkiej Brytanii (1,9 mln t w br. wobec 2,6 mln t w ub.r.).
Według Oil World, przerób rzepaku w UE w sezonie 2013/2014 może osiągnąć poziom 21,7 mln t, czyli o blisko 0,3 mln t niższy niż w sezonie 2012/2013. Przyczyną obniżki może być m.in. spodziewany wzrost przerobu nasion słonecznika (wstępne prognozy zakładają wyższe zbiory słonecznika zarówno w UE, jak i w Rosji i na Ukrainie). Zapasy rzepaku w UE na koniec sezonu 2013/2014 prawdopodobnie wyniosą ok. 1 mln t czyli będą wyższe o 0,1 mln t w porównaniu z końcówką sezonu 2012/2013.