Biogaz_III Forum 2025

Spodziewane są mniejsze zbiory orzechów

12 listopada 2012
FAMMU/FAPA podaje, że produkcję orzechów włoskich w sezonie 2012/2013 oszacowano na około 59,5 tys. ton wobec niecałych 65 tys. ton w poprzednim sezonie. Francja jest czołowym producentem tych orzechów ze średniorocznym wynikiem na poziomie 35-40 tys. ton. Kraj ten jest ponadto eksporterem netto orzechów włoskich, a około 85 proc. wysyłki kierowana jest na unijny rynek, w tym przede wszystkim do Włoch i Hiszpanii. W minionym roku sama tylko Francja wyeksportowała nieco ponad 30 tys. ton.

W bieżącym sezonie 2012/2013 wielkość konsumpcji we wszystkich krajach unijnych oceniono na około 239,5 tys. ton, to nieznacznie mniej wobec poprzedniego sezonu z wynikiem prawie 245 tys. ton. Jak wyraźnie widać, z uwagi na dość spore zapotrzebowanie unijna "27" zmuszona jest do
dość wysokiego corocznego importu orzechów włoskich - na bieżący sezon założono wolumen identyczny co sezon wcześniej - 195 tys. ton. Podobnie jak w przypadku większości orzechów sprowadzanych na teren UE, również dla orzechów włoskich największym eksporterem są Stany
Zjednoczone. W poprzednim sezonie kraj ten dostarczył na unijny rynek ponad 121 tys. ton, a pozostałe ilości to import między innymi z Mołdawii - około 22 tys. ton, Chile i Ukrainy - po ponad 17 tys. ton oraz z Indii - 12,1 tys. ton. W bieżącym sezonie wielkość eksportu oszacowano na około 15 tys. ton, a głównie orzechy włoskie skierowane zostaną na rynek szwajcarski oraz mołdawski i chorwacki.

Państwa unijne są zdecydowanie większym producentem orzechów laskowych. Największym wytwórcą są Włosi, którzy jednocześnie zajmują drugie miejsce wśród światowych największych producentów tych orzechów z 13,5-proc. udziałem w globalnym rynku. Na pierwszym miejscu znajduje się oczywiście Turcja a na trzecim Stany Zjednoczone. W bieżącym sezonie co prawda z uwagi na niekorzystne warunki pogodowe zredukowano prognozę zbiorów do około 100 tys. ton wobec prawie 130 tys. ton w poprzednim sezonie. W sumie prognoza zbiorów dla wszystkich 27 państw unijnych w sezonie 2012/2013 zakłada wielkość 117,3 tys. ton wobec 146,2 tys. ton sezon temu.

Orzechy laskowe najchętniej konsumowane są przez mieszkańców UE jako przekąska, jednak w przypadku na przykład Włoch aż 90 proc. z nich kierowana jest do przetwórstwa, głównie w przemyśle cukierniczym i piekarniczym. W bieżącym sezonie 2012/2013 wielkość tej konsumpcji to około 327,8 tys. ton wobec 351,7 tys. ton sezon wcześniej. Import orzechów laskowych w bieżącym sezonie będzie o zaledwie 5 tys. ton wyższy i osiągnie prawdopodobnie około 220 tys. ton, eksport przy nim zaś pozostanie śladowy na poziomie jedynie 9,5 tys. ton. Największym eksporterem
omawianych orzechów na unijny rynek pozostaje od lat Turcja z poprzedniosezonowym wynikiem 229 tys. ton. Ponadto około 20 tys. ton stanowił import z Gruzji oraz nieznaczne ilości z Chile czy Azerbejdżanu.



POWIĄZANE

Nowoczesne gospodarstwa mleczne stawiają na efektywność i automatyzację. Jednym ...

Obowiązujące od początku 2025 roku nowe przepisy dotyczące podatku od nieruchomo...

Nie ma smaku bardziej letniego niż miód. Wystarczy odkręcić słoik, by poczuć zap...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę