W sezonie 2011/12 obniżą się średnie ceny detaliczne owoców i ich przetworów oraz warzyw i ich przetworów - prognozuje w raporcie Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej. Instytut szacuje, że w wyniku spadku cen detalicznych łączne spożycie owoców i ich przetworów oraz warzyw i ich przetworów może zwiększyć w porównaniu z sezonem 2010/11 o odpowiednio 10 i 3 proc.
IERiGŻ: W 2011/12 r. produkcja przetworów owocowych zwiększy się o ok. 10 proc.
- W sezonie 2011/12 obniżą się średnie ceny detaliczne owoców i ich przetworów oraz warzyw i ich przetworów. Największy będzie spadek cen detalicznych jabłek, gruszek, kapusty i cebuli. Produkty ogrodnicze nie będą zatem miały negatywnego wpływu na wskaźnik wzrostu cen żywności i napojów bezalkoholowych. Nie zmienią się średnie ceny detaliczne soków pitnych, nektarów i napojów owocowych i owocowo-warzywnych - napisano.
- W wyniku spadku cen detalicznych łączne spożycie owoców i ich przetworów oraz warzyw i ich przetworów może zwiększyć w porównaniu z sezonem 2010/11 o odpowiednio 10 i 3 proc. do 43 i 60 kg w przeliczeniu na osobę. Nie wzrośnie spożycie soków, nektarów i napojów owocowych. Bardzo ważny wpływ na konsumpcję soków i przetworów owocowych i warzywnych będzie miał poziom dochodów konsumentów, bowiem produkty te charakteryzują się bardzo wysoką dochodową elastycznością popytu - dodano.
Instytut prognozuje, że w roku 2011/12 produkcja przetworów owocowych zwiększy się w relacji do sezonu poprzedniego o ok. 10 proc. do 840 tys. ton.
- Decydujący będzie wzrost produkcji zagęszczonego soku jabłkowego. Nie zmieni się produkcja zagęszczonych soków wytwarzanych z owoców kolorowych, a nieznacznie większa będzie produkcja mrożonych owoców. Niższa podaż do przetwórstwa truskawek i porzeczek czarnych w niewielkim stopniu zrekompensowana będzie większą podażą pozostałych owoców miękkich - napisano.
Zdaniem Instytutu, produkcja przetworów warzywnych zwiększy się o co najmniej 5 proc. do poziomu 1,1-1,2 mln ton.
- Większa będzie produkcja wszystkich grup przetworów z warzyw, w tym dominujących w produkcji mrożonych warzyw. Niższa, z powodu spadku popytu na rynku krajowym, będzie produkcja soków pitnych, nektarów i napojów - dodano.
Według IERiGŻ, ceny eksportowe i importowe większości owoców, warzyw i ich przetworów będą niższe niż w roku 2010/11.
- Większy niż w roku 2010/11 będzie eksport niemal wszystkich owoców, warzyw oraz ich przetworów. Największy będzie wzrost rozmiarów eksportu jabłek, zagęszczonego soku jabłkowego oraz warzyw mrożonych. Łączny eksport świeżych owoców i warzyw wyniesie 1,4 mln ton, wobec 1,1 mln ton w roku 2010/11 - napisano.
- Eksport przetworów owocowych i warzywnych zwiększy się z 1,1 do 1,2 mln ton. Obniży się import niemal wszystkich owoców i warzyw strefy umiarkowanej oraz ich przetworów. Największy będzie spadek przywozu jabłek, gruszek, cebuli, kapusty oraz zagęszczonego soku jabłkowego. Niewielki będzie wzrost przywozu owoców południowych oraz zagęszczonych soków z owoców cytrusowych. Zmniejszyć się może przywóz pomidorowego koncentratu - dodano.
9075855
1