Bank Gospodarki Żywnościowej publikuje analizę opartą o wyniki badania prowadzonego przez Główny Urząd Statystyczny „Użytkowanie gruntów, powierzchnia zasiewów i pogłowie zwierząt gospodarskich w 2011 r.". Z danych zawartych w tym opracowaniu wynika, iż w ogólnej powierzchni kraju wynoszącej 31,3 mln ha, w posiadaniu gospodarstw rolnych znajdowało się w 2011 r. około 17,7 mln ha gruntów. Powierzchnia gospodarstw rolnych w porównaniu z danymi z 2010 r. była mniejsza o 324,3 tys. ha, tj. o 1,8 proc.
W strukturze zasiewów dominowały zboża zajmując 73,8 proc. ogólnej powierzchni zasiewów, które uprawiano na 7 802 tys. ha (w 2010 r. - 7 646 tys. ha).
Największy udział w powierzchni zasiewów miała pszenica, którą uprawiano na 2 259 tys. hektarów (2 142 tys. ha w 2010 r.). Ponadto, wg informacji zebranych przez GUS żyto zasiano na powierzchni 1 085 tys. ha, jęczmień 1 018 tys. ha, pszenżyto 1 269 tys. ha, a mieszanki zbożowe 1 199 tys. hektarów. W stosunku do 2009 r. znacząco wzrosła powierzchnia uprawy kukurydzy na ziarno, którą w tym roku produkowano na 3 322 tys. ha wobec 2 739 tys. ha przed dwoma laty. Jednakże udział w całkowitej powierzchni zasiewów pozostał niewielki i wyniósł 4,3 proc.