Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Spadła eksportowa sprzedaż polskich świeżych owoców i warzyw w I kw. 2011 r.

30 maja 2011
Jak informuje FAMMU/FAPA, w pierwszym kwartale bieżącego roku łączny wolumen wyeksportowanych z Polski świeżych owoców zamknął się wielkością nieco ponad 262 tys. ton a świeżych warzyw odpowiednio 125,8 tys. ton. Za wyeksportowane za granicę świeże produkty ogrodnictwa uzyskaliśmy sumę niecałych 119 mln EUR w przypadku sprzedaży świeżych owoców i 101,2 mln EUR dla warzyw.

W I kw. 2011 r. eksportowa sprzedaż polskich owoców i warzyw spadła w porównaniu z I kw. ubiegłego roku
W analogicznym okresie pierwszych trzech miesięcy minionego roku poza granice wysłaliśmy dokładnie 383,9 tys. ton owoców oraz 159,8 tys. ton warzyw.
Tym samym w porównaniu do pierwszego kwartału 2010 roku wolumen eksportu owoców zmniejszył się znacząco o 32%, a warzyw o 22%. W przypadku wartości tegorocznego eksportu dla owoców świeżych była ona wyższa wobec poprzedniego roku o 9%, pomimo tak znacznego spadku ilości wyeksportowanych owoców zadecydowały bardzo wysokie tegoroczne ceny eksportowe polskich owoców.
W przypadku warzyw wartość sprzedaży była niższa o zaledwie 4%. Zmniejszenie wielkości eksportowanych polskich produktów ogrodnictwa w bieżącym roku to wynik zredukowanych ubiegłorocznych zbiorów zarówno warzyw jak i owoców. Największe ilości owoców w okresie styczeń - marzec dostarczyliśmy do państw WNP - ponad 243,0 tys. ton (łączny udział w eksporcie niecałe 93%).
Pozostałe niecałe 18,0 tys. ton owoców wyeksportowaliśmy do państw unijnych. W pierwszym kwartale br. w eksporcie dominowały polskie jabłka - 214,0 tys. ton, z czego 203,0 tys. ton trafiło na rynek wschodni. W przypadku eksportu warzyw największe ilości stanowiły w pierwszym kwartale polskie pieczarki - ponad 41,0 tys. ton, warzywa kapustne - 42,3 tys. ton, cebula - ponad 19,0 tys. ton wobec 37,5 tys. ton przed rokiem, oraz warzyw korzeniowe - ponad 13,0 tys. ton.
W okresie od stycznia do końca marca bieżącego roku zmniejszyliśmy wielkość dostaw zarówno owoców jak i warzyw do Polski. W
omawianym okresie sprowadziliśmy  niecałe 265,0 tys. ton świeżych owoców oraz 126,1 tys. ton warzyw.
Dla porównania w analogicznym okresie minionego roku wielkości te wyniosły następująco - 312,2 tys. ton owoców i 131,1 tys. ton warzyw. Za zaimportowane owoce polscy importerzy zapłacili 202,1 mln EUR wobec 212,8 mln EUR przed rokiem, a za warzywa 116,0 mln EUR wobec 127,2 mln EUR rok temu.
Z państw unijnych pochodziło ponad 172,0 tys. ton sprowadzonych owoców i 114,1 tys. ton warzyw. Z państw trzecich natomiast zakupiliśmy prawie 80,0 tys. ton owoców i niecałe 5,5 tys. ton warzyw. Jak co roku w sprowadzanych owocach dominowały cytrusy - łącznie ponad 155,0 tys. ton oraz banany - ponad 51,0 tys. ton. Pozostałe ilości zaimportowanych owoców stanowiły winogrona - ponad 17,0 tys. ton, jabłka i gruszki -
ponad 16,0 tys. ton - prawie dwukrotny wzrost wobec analogicznego okresu roku poprzedniego.


POWIĄZANE

20 listopada 2024 roku, w Warszawie odbyło się VI Posiedzenie Krajowej Rady Izb ...

Minister Polityki Agrarnej i Żywności Ukrainy Witalij Koval oraz Minister Rolnic...

Według stanu na 20 listopada od początku tego miesiąca koleją na Ukrainie przewi...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę