W 2009 roku Brazylijczycy ubili 27,98 mln sztuk bydła, tj. o 2,5 proc. mniej niż w 2008 roku - podaje FAMMU/FAPA. Pomimo tego spadku, produkcja mięsa wołowego w Brazylii zwiększyła się o 0,3 proc. do 6,64 mln ton. Był to rezultat większej wagi ubijanych zwierząt, która wzrosła do 237,3 kg. W 2009 roku liczba ubojów żywca drobiowego obniżyła się o 2,4 proc. do 4,78 mld sztuk, natomiast żywca wieprzowego wzrosła o 7,1 proc. do 30,88 mln sztuk. W pierwszej połowie 2009 roku tj. w okresie od stycznia do lipca 2009 roku ubój bydła w Brazylii był niższy niż w podobnym okresie przed rokiem.
Od sierpnia 2009 roku uboje tych zwierząt ponownie zaczęły rosnąć, co związane było z osłabieniem negatywnego wpływu kryzysu światowego. W grudniu 2009 roku liczba ubojów bydła w tym kraju wzrosła do 2,56 mln sztuk, tj. wyniosła prawie tyle samo co w najlepszym miesiącu w 2008 roku, przed kryzysem ekonomicznym. W 2010 roku produkcja mięsa wołowego w Brazylii może zwiększyć się o 2 proc., co będzie wynikiem zwiększonej podaży bydła oraz rosnącego popytu eksportowego na wołowinę.