Spadek sprzedaży mięsa organicznego w Wielkiej Brytanii
21 kwietnia 2010
W 2009 roku sprzedaż świeżego mięsa organicznego w Wielkiej Brytanii obniżyła się o 23 proc. W czasie recesji sektor produkcji mięsa organicznego był jednym z najbardziej dotkniętych spośród wszystkich sektorów produkcji organicznej. W 2009 roku popyt na wołowinę organiczną obniżył się o 30 proc., na jagnięcinę spadł o 10 proc., natomiast na kurczaki zmniejszył się o 20 proc. Sprzedaż świeżego drobiu oraz dziczyzny spadła o 28,2 proc.
Trzeba podkreślić, że sprzedawcy zmniejszyli swoją przestrzeń na polkach dla tego typu żywności, co w dużej mierze odbiło się na spadku popytu na produkty organiczne. W 2010 roku sprzedaż żywności organicznej powinni ponownie zacząć rosnąć, gdyż skutki kryzysu światowego będą już mniej odczuwane.