OPOLAGRA_2025

Spadek sprzedaży mięsa organicznego w Wielkiej Brytanii

21 kwietnia 2010
W 2009 roku sprzedaż świeżego mięsa organicznego w Wielkiej Brytanii obniżyła się o 23 proc.
W czasie recesji sektor produkcji mięsa organicznego był jednym z najbardziej dotkniętych spośród wszystkich sektorów produkcji organicznej. W 2009 roku popyt na wołowinę organiczną obniżył się o 30 proc., na jagnięcinę spadł o 10 proc., natomiast na kurczaki zmniejszył się o 20 proc. Sprzedaż świeżego drobiu oraz dziczyzny spadła o 28,2 proc.
Trzeba podkreślić, że sprzedawcy zmniejszyli swoją przestrzeń na polkach dla tego typu żywności, co w dużej mierze odbiło się na spadku popytu na produkty organiczne. W 2010 roku sprzedaż żywności organicznej powinni ponownie zacząć rosnąć, gdyż skutki kryzysu światowego będą już mniej odczuwane.



POWIĄZANE

Rolnictwo i żywność, w tym rybołówstwo, są sektorami strategicznymi dla UE. Syst...

Ruszył sezon pełen wyzwań i szans dla pszczelarzy Tegoroczny sezon miodowy rozpo...

Prezydent Andrzej Duda zaprosił na spotkanie Prezydenta elekta Karola Nawrockieg...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę