A_TSW_2026_950

Spadek sprzedaży mięsa organicznego w Wielkiej Brytanii

21 kwietnia 2010
W 2009 roku sprzedaż świeżego mięsa organicznego w Wielkiej Brytanii obniżyła się o 23 proc.
W czasie recesji sektor produkcji mięsa organicznego był jednym z najbardziej dotkniętych spośród wszystkich sektorów produkcji organicznej. W 2009 roku popyt na wołowinę organiczną obniżył się o 30 proc., na jagnięcinę spadł o 10 proc., natomiast na kurczaki zmniejszył się o 20 proc. Sprzedaż świeżego drobiu oraz dziczyzny spadła o 28,2 proc.
Trzeba podkreślić, że sprzedawcy zmniejszyli swoją przestrzeń na polkach dla tego typu żywności, co w dużej mierze odbiło się na spadku popytu na produkty organiczne. W 2010 roku sprzedaż żywności organicznej powinni ponownie zacząć rosnąć, gdyż skutki kryzysu światowego będą już mniej odczuwane.



POWIĄZANE

18.12.2025 r., w godzinach porannych w Brukseli, odbyło się spotkanie przed szcz...

Europa musi teraz odpowiedzieć Bruksela była dziś świadkiem wydarzenia bez prece...

Polski biznes jest pełen obaw o przyszłość i nie są to bynajmniej irracjonalne l...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę