FAMMU/FAPA podaje, że według najnowszych danych USDA w lipcu bieżącego roku w Stanach Zjednoczonych Ameryki Północnej wytworzono 389,84 tys. ton serów, jest to ponad dwuprocentowa zniżka w skali roku, w skali miesięcznej odnotowano jednak niemal 4 proc. spadek.
W ciągu pierwszych siedmiu miesięcy 2011 roku w Stanach Zjednoczonych wytworzono łącznie niemal 2,8 mln ton serów, o 2,29 proc. więcej niż w analogicznym okresie 2010 roku.
Wyniki te potwierdzają kontynuację zwyżkowej tendencji w rocznej produkcji serów w USA, która obserwowana jest od 2002 roku. W Stanach Zjednoczonych w dalszym ciągu najwięcej produkuje się serów włoskich (głównie mozzarella, która cieszy się w tym kraju największym popytem) jednak wciąż rośnie udział amerykańskich typów serów w produkcji ogółem (41% w lipcu).
W siódmym miesiącu bieżącego roku 165,1 tys. ton wszystkich wyprodukowanych w USA serów to włoskie gatunki (o 4,6% mniej niż w czerwcu), ponad 82% z nich to mozzarella. Na drugim miejscu pod względem wielkości produkcji są gatunki amerykańskie (w lipcu br. wytworzono ich tam 159,7 tys. ton, -3,5% względem szóstego miesiąca br.), w grupie tej szczególną rolę odgrywa cheddar (ponad 73% wytworzonych w kwietniu amerykańskich serów).
Mniejsze znaczenie odgrywają hiszpańskie i szwajcarskie gatunki serów (w lipcu wytworzono ich odpowiednio 16,9 tys. ton i 27,2 tys. ton) W czwartym miesiącu bieżącego roku w USA najwięcej serów tradycyjnie wytworzono w Wisconsin, 95 tys. ton (o 3,7% mniej niż w czerwcu bieżącego roku), drugie miejsce pod tym względem zajmuje Kalifornia z produkcją na poziomie 83,4 tys. ton, o 2,4% mniej niż w poprzednim miesiącu. Pomimo lipcowej zniżki produkcji serów w USA, w niektórych stanach w siódmym miesiącu br. wyprodukowano więcej tych przetworów mlecznych niż w czerwcu. Największy wzrost produkcji serów względem szóstego miesiąca 2011 roku odnotowano w stanie Vermont (+7,6%), wytworzono tam jednak zaledwie 4,4 tys. ton tych produktów mleczarskich.
6582954
1