Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Spadek produkcji mięsa wołowego w Argentynie

5 stycznia 2016

W 2010 roku ubito w Argentynie 11,78 mln sztuk bydła, tj. o 27 proc. mniej niż w 2009 roku, i najmniej od 2002 roku - donosi FAMMU/FAPA.
Produkcja ogółem mięsa wołowego obniżyła się mniej, bo o 23 proc. do 2,6 mln ton. Było to możliwe dzięki 5 proc. wzrostowi średniej wagi ubijanych zwierząt do 221 kg.

Liczba ubijanych wolców obniżyła się o 30 proc., natomiast liczba ubojów jałówek spadła o 54 proc.

Ubój bydła płci żeńskiej zmniejszył się do najniższego pułapu od 2006 roku, kształtując się na poziomie 43,4 proc. całości ubojów. Może być to potwierdzeniem zakończenia procesu likwidacji stad bydła trwającego od 2007 roku.


POWIĄZANE

Główny Inspektorat Sanitarny wydaje coraz więcej ostrzeżeń publicznych dotyczący...

Uprawa soi przy wsparciu technologii – ciekawy kierunek dla polskich rolników Ar...

Najnowsze dane GUS pokazały zaskakująco wręcz dobre dane na temat aktywności dew...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę