OPOLAGRA_2025

Spadek podaży bydła w Urugwaju

7 września 2011
FAMMU/FAPA podaje, że zdaniem przedstawicieli urugwajskiego przemysłu mięsnego w 2011 oraz w 2012 roku liczba ubojów bydła w Urugwaju spadnie do najniższego poziomu (około 2 mln sztuk) od czasu kryzysu wywołanego pryszczycą w 2002 roku.
Spadek produkcji bydła będzie rezultatem kilku czynników, przede wszystkim suszy w 2009 roku, znacznego eksportu żywca wołowego oraz silnej konkurencji o ziemię ze strony producentów zbóż. Spadek ubojów oraz mniejsza produkcja wołowiny znajduje swoje odbicie w mniejszym eksporcie tego gatunku mięsa.

Jak wskazują analitycy FAMMU/FAPA, w pierwszych siedmiu miesiącach 2011 roku Urugwajczycy wyeksportowali 121,2 tys. ton wołowiny (65 proc. krajowej produkcji), czyli o 23 proc. mniej niż w analogicznym okresie 2010 roku.



POWIĄZANE

Podczas spotkania Copa–Cogeca, UECBV oraz Europejskiego Okrągłego Stołu Zrównowa...

5 czerwca to nie tylko data w kalendarzu – to sygnał do działania. Światowy Dzie...

Taryfa w wysokości 50% to szybka przegrana we wzajemnym, transatlantyckim handlu...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę