biogaz_09_2025

Spadek podaży bydła w Urugwaju

7 września 2011
FAMMU/FAPA podaje, że zdaniem przedstawicieli urugwajskiego przemysłu mięsnego w 2011 oraz w 2012 roku liczba ubojów bydła w Urugwaju spadnie do najniższego poziomu (około 2 mln sztuk) od czasu kryzysu wywołanego pryszczycą w 2002 roku.
Spadek produkcji bydła będzie rezultatem kilku czynników, przede wszystkim suszy w 2009 roku, znacznego eksportu żywca wołowego oraz silnej konkurencji o ziemię ze strony producentów zbóż. Spadek ubojów oraz mniejsza produkcja wołowiny znajduje swoje odbicie w mniejszym eksporcie tego gatunku mięsa.

Jak wskazują analitycy FAMMU/FAPA, w pierwszych siedmiu miesiącach 2011 roku Urugwajczycy wyeksportowali 121,2 tys. ton wołowiny (65 proc. krajowej produkcji), czyli o 23 proc. mniej niż w analogicznym okresie 2010 roku.



POWIĄZANE

Coraz większą popularność zyskują nowoczesne produkty na bazie naturalnych skład...

Sens dokonującej się na naszych oczach rewolucji internetowej da się lepiej zroz...

Federacja Branżowych Związków Producentów Rolnych wyraża pełne poparcie dla stan...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę