biogaz, biometan, biopaliwa_ptak 2025

Spadek podaży bydła w Urugwaju

7 września 2011
FAMMU/FAPA podaje, że zdaniem przedstawicieli urugwajskiego przemysłu mięsnego w 2011 oraz w 2012 roku liczba ubojów bydła w Urugwaju spadnie do najniższego poziomu (około 2 mln sztuk) od czasu kryzysu wywołanego pryszczycą w 2002 roku.
Spadek produkcji bydła będzie rezultatem kilku czynników, przede wszystkim suszy w 2009 roku, znacznego eksportu żywca wołowego oraz silnej konkurencji o ziemię ze strony producentów zbóż. Spadek ubojów oraz mniejsza produkcja wołowiny znajduje swoje odbicie w mniejszym eksporcie tego gatunku mięsa.

Jak wskazują analitycy FAMMU/FAPA, w pierwszych siedmiu miesiącach 2011 roku Urugwajczycy wyeksportowali 121,2 tys. ton wołowiny (65 proc. krajowej produkcji), czyli o 23 proc. mniej niż w analogicznym okresie 2010 roku.



POWIĄZANE

Na łamach Klubu Jagiellońskiego Kamil Wons kreśli obraz nowego podziału, który r...

GUS raportuje stabilność i „odporność” polskiego rolnictwa. Na wsi widzimy co in...

Papryka, jabłka, zboże… To nie gest dobroci, ale dramat bezsilności. Polska wieś...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę