W 2010 r. eksport tuczników z Danii wyniósł 774 tys. szt. i był o jedną trzecią niższy wobec 2009 r. (1,1 mln szt.) - podaje FAMMU/FAPA.
Powodem spadku sprzedaży było zmniejszenie się różnicy cenowej między rynkiem krajowym a niemieckim - głównym importerem duńskich tuczników. Od połowy ubiegłego roku cena jednostkowa w Niemczech była tylko o 20-30 DKK (2,7-4,0 EUR) wyższa od ceny w Danii. Biorąc pod uwagę koszty transportu do Niemiec (80 DKK=ok. 11 EUR na sztukę), wysyłka okazała się nieopłacalna.
Po kilku latach systematycznego spadku, w 2010 r. ilość ubojów tuczników w Danii. wzrosła do ok. 20 mln szt., a ceny żywca rzeźnego były wyższe o 5,4 proc. wobec 2009 r. Inaczej kształtował się natomiast w roku ubiegłym eksport duńskich warchlaków. Według danych DAFC, w 2010 r. sprzedano na rynki zagraniczne 7,1 mln szt. warchlaków z Danii, o 7,5 proc. więcej niż przed rokiem.
Pomimo przestojów wywołanych kryzysem dioksynowym w Niemczech, wysyłki w 2011 r. powinny dorównać ubiegłorocznym.