Spadek eksportu mięsa i przetworów mleczarskich z Niemiec
12 marca 2010
W 2009 roku Niemcy wyeksportowały produkty rolno-spożywcze o wartości 47,2 mld euro, tj. o 4,8% mniejszej niż w 2008 roku. Biorąc pod uwagę skutki kryzysu światowego, spadek eksportu towarów rolno-spożywczych był niewielki w porównaniu ze spadkiem całego niemieckiego eksportu (-18%) - informuje FAMMU/FAPA za AgraNet.
Wiodącą grupą eksportowaną wśród tego rodzaju produktów było mięso oraz produkty mięsne (7,29 mld euro). Wartość eksportu produktów mleczarskich wyniosła 6,1 mld euro, natomiast przetworów zbożowych 22,3 mld euro (6% spadek w stosunku do 2008 roku). Wartość eksportu żywych zwierząt zwiększyła się aż o 19,5% do 858 mln euro. Zwiększył się w szczelności eksport żywca wieprzowego (o 48%), a także drobiu (o 25%) oraz bydła (o 12%).
Kraje Unii Europejskiej pozostały największym rynkiem zbytu na produkty rolno-spożywcze pochodzące z Niemiec (79,8% udział w eksporcie). W 2009 roku dostawy tych towarów do Unii obniżyły się o 4,5%, natomiast do krajów trzecich spadły o 6%.