Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Spadają światowe ceny żywności

3 grudnia 2015
Jak podała FAMMU/FAPA, w ubiegłym miesiącu, indeks cen żywności FAO osiągnął wartość 206 punktów, i był o 2,82 proc. niższy niż w analogicznym okresie 2013 roku, kiedy to znalazł się na poziomie 211,9 punktu.
Indeks ten był o ponad 1,83% niższy niż w maju 2014 r. Jest to trzeci spadek w ujęciu miesięcznym po odnotowanym najwyższym od dziesięciu miesięcy wyniku w marcu (213 punktów). Zaobserwowane zniżki z wartości najwyższej od maja 2013 r. w największej mierze są efektem spadku cen olejów roślinnych i zbóż (głównie ze względu na korzystne perspektywy produkcyjne) podczas gdy w przypadku cen przetworów mlecznych i cukru w czerwcu odnotowano mniej dynamiczne zniżki, a ceny mięs nieznaczne wzrosły.
Średnia wartość indeksu cen żywności FAO za 6 miesięcy bieżącego roku jest o 2,57% niższa niż w analogicznym okresie 2013 r. i wynosi 208,43 punktu. Indeks cen przetworów mlecznych FAO w czerwcu osiągnął pułap o 1,03% mniejszy w stosunku do jego poziomu z maja, wynosił 236,5 punktu, co było czwartym z rzędu spadkiem po obserwowanych na początku roku zwyżkach.
Znacznie mniej dynamiczny spadek niż w poprzednich miesiącach może wskazywać na zbliżający się koniec zniżkowego trendu cen produktów z tej kategorii. Duże znaczenie na rynek wciąż wywiera wysoka podaż mleka w proszku, podczas gdy wzmożony popyt importowy na sery wpływa stabilizująco na cały indeks. Wartość indeksu cen przetworów mlecznych była w szóstym miesiącu 2014 roku na poziomie o 4,01% niższym niż w analogicznym okresie 2013 r. Przeciętna wartość indeksu cen przetworów mlecznych FAO za pierwsze sześć miesięcy 2014 roku osiągnęła poziom 256,4 punktu i była o ponad 9,5% wyższa niż w analogicznym okresie 2013 roku.
Pomimo obserwowanej w ubiegłym miesiącu zniżki cen cukru (-0,5%) na rynku wciąż panuje niepokój, który wynika głównie z doniesień o możliwości mniejszej produkcji niż wcześniej zakładano na skutek anomalii pogodowej El Nino. Już obecnie wskazania mniejszych niż zwykle opadów monsunowych mogą świadczyć o spadku produkcji cukru w Indiach, które są drugim co do wielkości produkcji cukru krajem na świecie (po Brazylii) i głównym konsumentem tego produktu. Spadek cen olejów roślinnych (-2,4%) spowodowany był przez zniżki cen oleju palmowego, sojowego i rzepakowego. Spadek cen oleju palmowego - najbardziej powszechnego w obrocie olejami jadalnymi - do najniższego od 9 miesięcy poziomu związany jest ze wzrostem produkcji w południowo-wschodniej Azji, umacnianiem się waluty tajlandzkiej oraz ograniczonym popytem importowym. Ceny oleju sojowego zniżkowały na skutek prognoz o wysokim poziomie produkcji tego oleju w sezonie 2014/15, natomiast spadek cen oleju rzepakowego i słonecznikowego wynikał głównie z poprawy globalnej dostępności i perspektywy rekordowych zbiorów w UE.
Zwyżka indeksu cen mięsa nastąpiła głównie w związku z umacniającymi się cenami wieprzowiny podczas gdy światowe dostawy zostały ograniczone w ostatnich miesiącach na skutek wybuchu epidemii wirusa epidemicznej biegunki świń w USA. W ubiegłym miesiącu zwyżkowały także ceny mięsa wołowego i owczego, a ceny drobiu były stabilne. Ponad 5% spadek indeksu cen zbóż jest w dużej mierze efektem zniżek cen pszenicy i kukurydzy (w obu przypadkach o ok. 7%), które spadły w reakcji na korzystne warunki do uprawy i dobre perspektywy dostaw w sezonie 2014/15 oraz na zmniejszone obawy o zakłócenie dostaw z Ukrainy. Ceny ryżu natomiast nieznacznie wzrosły względem maja, co jest odzwierciedleniem zawieszenia sprzedaży z zapasów publicznych w Tajlandii.
Indeks cen żywności FAO jest miarą miesięcznych zmian międzynarodowych cen koszyka towarów spożywczych. To średnia indeksów cen mięs, nabiału, zbóż, olejów roślinnych oraz cukru, ważona według ich udziału w eksporcie w latach 2002-2004. Indeks cen przetworów mlecznych obliczany jest na podstawie cen masła, OMP, PMP oraz serów. Ostatnie zmiany, jakie miały miejsce w
technologii obliczania tego indeksu wykluczyły z niego ceny kazeiny z powodu braku wiarygodnych danych. Został rozszerzony natomiast zasięg geograficzny indeksu - przez dodanie nowych notowań cen masła, OMP i PMP.


POWIĄZANE

Główny Inspektorat Sanitarny wydaje coraz więcej ostrzeżeń publicznych dotyczący...

Uprawa soi przy wsparciu technologii – ciekawy kierunek dla polskich rolników Ar...

Najnowsze dane GUS pokazały zaskakująco wręcz dobre dane na temat aktywności dew...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę