Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Spadają ceny skupu trzody chlewnej i bydła

5 stycznia 2016
W trzecim tygodniu lutego br. w Polsce dalszemu obniżeniu uległy ceny skupu trzody chlewnej i bydła, wzrosły natomiast ceny skupu drobiu. W dniach 17-23.02.2014 r. (według Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW) krajowe zakłady mięsne za żywiec wieprzowy płaciły przeciętnie 4,52 zł/kg, o 4 proc. mniej niż w poprzednim tygodniu. Równocześnie było to o 10 proc. mniej niż przed miesiącem i o 14 proc. mniej niż rok wcześniej.

Krajowe ceny zakupu żywca wołowego ukształtowały się przeciętnie na poziomie 5,89 zł/kg, tj. o 2 proc. niższym od notowanego w poprzednim tygodniu. Jednocześnie cena żywca wołowego była o 1 proc. niższa niż przed miesiącem i o 9 proc. niższa niż przed rokiem. Kurczęta brojlery były skupowane przez zakłady drobiarskie średnio po 3,72 zł/kg, o 2 proc. drożej niż tydzień wcześniej i o 7 proc. drożej niż przed miesiącem.
Za indyki w skupie płacono 5,58 zł/kg, o 1,5 proc. więcej niż w poprzednim tygodniu i nieco (o 0,4 proc.) więcej niż przed miesiącem. Jednak w porównaniu z cenami sprzed roku kurczęta były tańsze o 5 proc., a indyki o 1 proc..



POWIĄZANE

Główny Inspektorat Sanitarny wydaje coraz więcej ostrzeżeń publicznych dotyczący...

Uprawa soi przy wsparciu technologii – ciekawy kierunek dla polskich rolników Ar...

Najnowsze dane GUS pokazały zaskakująco wręcz dobre dane na temat aktywności dew...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę