Bank Gospodarki Żywnościowej podał, że sytuacja cenowa na rynku truskawek w Hiszpanii w 2014 roku jest dość trudna. Według informacji Foodnews ceny truskawek w bieżącym sezonie obniżyły się w relacji r/r o 20-40% kształtując się na poziomie wynoszącym nawet 0,30 euro/kg, co z punktu widzenia producentów z Andaluzji jest zdecydowanie ceną poniżej opłacalności produkcji.
Przyczyną spadku cen była sprzyjająca zbiorom pogoda w Hiszpanii, niemniej niektóre źródła (fruitnet.com) twierdzą, że czynnikiem wpływających na załamanie cen były napięcia polityczne w Rosji i na Ukrainie, które doprowadziły do skierowania większej ilości owoców na rynki europejskie. Niższe ceny truskawek w tym kraju mogą mieć przełożenie również na rynek przetworów i tym samym ceny w innych krajach.
Hiszpania oprócz tego, że jest najważniejszym dostawcą truskawek świeżych na rynek Unii Europejskiej (jej udział w unijnym wolumenie importu stanowi aż 56%), to również dość istotnym eksporterem jeśli chodzi o mrożone truskawki. Zgodnie z danymi Eurostatu w 2013 roku eksport mrożonych truskawek (CN ) do UE-28 wyniósł 31,5 tys. ton, co stanowiło 10% łącznego importu do krajów Unii jeśli chodzi o ten produkt (import wewnątrz i poza unijny).
W Polsce ceny świeżych truskawek krajowych na rynkach hurtowych są niższe w relacji r/r jednak różnice te wynikają z wcześniejszego rozpoczęcia zbiorów niż w roku poprzednim. Na rynku w Broniszach w połowie maja (15.05) ceny truskawek krajowych kształtowały się na poziomie wynoszącym 8,00-12,50 zł/kg. Natomiast jeśli chodzi o truskawki importowane, w Polsce spadek cen nie był aż tak widoczny. W pierwszej połowie maja br. na rynkach hurtowych (średnio w Broniszach, Poznaniu i Lublinie) truskawki kosztowały 10,46 zł/kg czyli o 0,30 zł/kg mniej niż w roku poprzednim.
Spadek cen warzyw spod osłon w kraju
W drugiej połowie kwietnia - pierwszej połowie maja br. ceny pomidorów i ogórków szklarniowych w kraju wykazywały tendencje do spadków. Był on zdecydowanie szybszy niż w roku poprzednim, przez co pogłębiały się różnice w poziomie cen w relacji do roku poprzedniego. Według danych monitoringu cen Ministerstwa Rolnictwa cena hurtowa pomidorów spod osłon średnio w pierwszej połowie maja wyniosła 4,23 zł/kg i była o 27% niższa niż przed rokiem, natomiast w przypadku ogórków (ogórki krótkie) obniżyła się o 51% do poziomu 2,55 zł/kg.
Na niższy poziom cen, oprócz sprzyjającym produkcji warunkom pogodowym, wpływ miała sytuacja w innych krajach europejskich. W Hiszpanii według hiszpańskiego Ministerstwa Rolnictwa (Ministerio de Agricultura) ceny pomidorów średnio w kwietniu br. wyniosły 0,45 euro/kg i były o 32% niższe niż w analogicznym okresie przed rokiem. W Niemczech ceny tych warzyw na rynkach hurtowych w pierwszej dekadzie maja były o 30-43% niższe w relacji rocznej (ceny pomidorów holenderskich) wynosząc 0,75-1,00 euro/kg - dane FAMMU FAPA z dn. 12.05.
9054332
1