Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Spadają ceny drobiu

3 grudnia 2015
Bank Gospodarki Żywnościowej podał, że na rynku drobiu od pierwszego tygodnia września obserwujemy znaczne spadki cen. Według danych MRiRW w okresie ostatnich pięciu tygodni ceny w monitorowanych zakładach obniżyły się łącznie o 10 proc., tj. o 0,41 zł za kg do poziomu 3,69 zł/kg w tygodniu 14-20.10.2013.
Należy zaznaczyć, że tak niskich cen nie obserwowano od początku lutego br. Z kolei w relacji rocznej obecne ceny są o 4,5 proc. niższe. Wprawdzie na przełomie września i października zwykle występują sezonowe obniżki cen (w analizowanym okresie na przestrzeni ostatnich pięciu lat ceny przeciętnie spadały o 0,23 zł/kg), jednak ostatnie zmiany są głębsze.

Wydaje się, że powyższe ruchy wywołane są głównie zmianami po stronie podaży. Z danych dotyczących wylęgów wynika, że od początku br. ich liczba znacznie wzrosła w skali roku. Dużą rolę odgrywają tu czynniki popytowe, takie jak rosnące spożycie mięsa drobiowego (według danych IERiGŻu w 2013 r. konsumpcja na mieszkańca będzie o 0,9 kg wyższa w relacji rocznej), oraz dynamicznie rozwijający się eksport, które pobudzają wzrost produkcji. IERiGŻ oszacował, że w 2013 r. produkcja zwiększy się o 8 proc. w skali roku. Z kolei z danych GUS wynika, że ten wzrost może być jeszcze większy. W I kwartale liczba wylęgów była o 8,6 proc. większa w skali roku, w II około 15 proc., zaś w III kwartale o 14 proc. Ostatnie dostępne dane za wrzesień wskazują, że w tym miesiącu wylęgi były przeciętnie 18 proc. wyższe niż przed rokiem i osiągnęły poziom 72,4 mln sztuk. Wydaje się zatem, że obserwowane obecnie spadki cen mogą być związane ze znacznym wzrostem produkcji. Prawdopodobnie podaż w ostatnich tygodniach mogła być zbyt duża i rynek, mimo silnych czynników popytowych, nie był wstanie wchłonąć tak dużej ilości surowca.

Ważną rolę wydaje się również odgrywać eksport nieprzewożonego mięsa drobiowego, który na przestrzeni pierwszych ośmiu miesięcy br. wzrósł w skali roku o 9 proc. do poziomu 368,6 tys. ton, czyli wyeksportowano 32,7 tys. t więcej mięsa niż przed rokiem. Wartość wywozu zwiększyła się o 7 proc. do 673,7 mln euro. Prawdopodobne jest zatem, że wzrost eksportu mógł być niewystarczający dla tak szybkiego przyrostu produkcji żywca kraju.

Co ciekawe, patrząc na dane Komisji Europejskiej przedstawiające ceny referencyjne żywca kurcząt brojlerów na rynku wspólnoty widzimy, że w analizowanym okresie przeciętne ceny w UE również spadały. Pomiędzy 9 września a 20 października obniżki cen sięgnęły 3,3 proc. Były one zatem mniejsze niż na rynku krajowym.


POWIĄZANE

Główny Inspektorat Sanitarny wydaje coraz więcej ostrzeżeń publicznych dotyczący...

Uprawa soi przy wsparciu technologii – ciekawy kierunek dla polskich rolników Ar...

Najnowsze dane GUS pokazały zaskakująco wręcz dobre dane na temat aktywności dew...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę