Indeks cen żywności na świecie w marcu spadł o 1,0 proc. w ujęciu rocznym, a w ujęciu miesięcznym wzrósł o 2,3 proc. - podała w czwartek na stronie internetowej Organizacja Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa (Food and Agriculture Organization of the United Nations, FAO).
Jak podała FAO, indeks cen żywności na świecie w marcu wyniósł 212,8 pkt., wobec 208,0 pkt. w poprzednim miesiącu po rewizji w dół i wobec 214,8 pkt. w marcu 2013 r.
"Wzrost z zeszłego miesiąca był w dużej mierze spowodowany niekorzystnymi warunkami pogodowymi wpływającymi na część zbiorów i napięciami geopolitycznymi w obszarze Morza Czarnego" - napisano w komunikacie.
"Za wyjątkiem wskaźnika cen nabiału, który zanotował spadki po raz pierwszy od czterech miesięcy, wszystkie pozostałe wskaźniki cen towarów wzrosły, z czego najbardziej cukier i zboża" - dodano.
Indeks cen żywności (Food Price Index) to średnia indeksów cen mięs, nabiału, zbóż, olejów i tłuszczów oraz cukru, ważona według ich udziału w eksporcie w latach 2002-04.