Sprzedaż wyrobów cukierniczych, kawy i herbaty spadła w drugim kwartale w Rosji aż o 15-20 proc., alarmują przedstawiciele branży. W minionych latach w tym samym okresie spadała o 5-8 proc.
Rosyjskie spółki cukiernicze tłumaczą nagłe pogorszenie koniunktury zdecydowanym wzrostem zadłużenia gospodarstw domowych.
Analitycy podchodzą bardziej chłodno do ostatniego spadku sprzedaży. Zwracają uwagę, że największy zanotowały przede wszystkim rosyjskie firmy.
Rosyjski rynek wyrobów cukierniczych szacuje się na ok. 2 mln ton rocznie. Największy, 47 proc. udział mają ciastka biszkoptowe. Udział czekolady i wyrobów czekoladowych szacuje się na 27 proc., a wyrobów z cukru na 26 proc. Wartość rynku to 3,5 mld USD. Dotychczas notował on 3-4 proc. tempo rocznego wzrostu pod względem ilości i 10-15 proc. pod względem wartości sprzedaży.