A_BIO_AGRO_950

Spada sprzedaż na rynku wyrobów cukierniczych

15 lipca 2005

Sprzedaż wyrobów cukierniczych, kawy i herbaty spadła w drugim kwartale w Rosji aż o 15-20 proc., alarmują przedstawiciele branży. W minionych latach w tym samym okresie spadała o 5-8 proc.

Rosyjskie spółki cukiernicze tłumaczą nagłe pogorszenie koniunktury zdecydowanym wzrostem zadłużenia gospodarstw domowych.

Analitycy podchodzą bardziej chłodno do ostatniego spadku sprzedaży. Zwracają uwagę, że największy zanotowały przede wszystkim rosyjskie firmy.

Rosyjski rynek wyrobów cukierniczych szacuje się na ok. 2 mln ton rocznie. Największy, 47 proc. udział mają ciastka biszkoptowe. Udział czekolady i wyrobów czekoladowych szacuje się na 27 proc., a wyrobów z cukru na 26 proc. Wartość rynku to 3,5 mld USD. Dotychczas notował on 3-4 proc. tempo rocznego wzrostu pod względem ilości i 10-15 proc. pod względem wartości sprzedaży.


POWIĄZANE

Pan Grzeogorza Jedamski, rolnik emeryt od kilku lat zabiego o sprawiedliwą wysok...

Chaber bławatek (Centaurea cyanus L.), nazywany potocznie bławatkiem, to jeden z...

Amerykańska Agencja ds. Żywności i Leków (FDA) oraz Centrum Kontroli i Prewencji...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę