Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Spada produkcja wieprzowiny w Szwecji

26 września 2011
FAMMU/FAPA informuje, że w pierwszym półroczu 2011 r. produkcja wieprzowiny w Szwecji obniżyła się wobec analogicznego okresu ub. r. o 0,7 proc. do 125 tys. ton, do uboju skierowano 1,4 mln szt. trzody chlewnej.
W okresie od kwietnia do czerwca br. liczba ubojów była o 4,2 proc. niższa niż przed rokiem, wobec 2,2 proc. wzrostu w pierwszym kwartale.

Spadek w drugim kwartale można przypisać niskiej opłacalności i konkurencyjności szwedzkiej produkcji ze względu na surowsze niż w innych państwach UE wymogi z zakresu dobrostanu zwierząt.



POWIĄZANE

Główny Inspektorat Sanitarny wydaje coraz więcej ostrzeżeń publicznych dotyczący...

Uprawa soi przy wsparciu technologii – ciekawy kierunek dla polskich rolników Ar...

Najnowsze dane GUS pokazały zaskakująco wręcz dobre dane na temat aktywności dew...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę