A_BIO_AGRO_950

Spada indeks cen żywności na świecie

6 lipca 2012
FAO Indeks cen żywności na świecie w czerwcu 2012 r. wyniósł 201,4 pkt., wobec 205,0 pkt. w maju po rewizji w górę o 1,1 pkt. - podała w czwartek na stronie internetowej Organizacja Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa (Food and Agriculture Organization of the United Nations, FAO). Oznacza to, że w ciągu roku indeks spadł o 13,73 proc., a w ciągu miesiąca o 1,77 proc.
"Utrzymująca się niepewność w gospodarce oraz generalnie właściwe perspektywy podaży sprawiły, że ceny większości towarów były pod presją na spadek, choć rosnące obawy o niekorzystne warunki pogodowe podtrzymały ceny niektórych upraw pod koniec miesiąca" - napisano w komentarzu.
"Niemniej jednak ceny wszystkich składników indeksu w maju obniżyły się, a największy spadek zanotowały oleje i tłuszcze" - dodano.
Indeks cen żywności w lutym 2011 r. osiągnął historyczny szczyt na poziomie 237,9 pkt.
Indeks cen żywności (Food Price Index) to średnia indeksów cen mięs, nabiału, zbóż, olejów i tłuszczów oraz cukru, ważona według ich udziału w eksporcie w latach 2002-04.



POWIĄZANE

Amerykańska Agencja ds. Żywności i Leków (FDA) oraz Centrum Kontroli i Prewencji...

„Nie żądamy przywilejów. Domagamy się prawa do pracy, do rozwoju, do stabilności...

Wiosna to nie tylko czas na przygotowania do sezonu turystycznego, ale też dosko...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę