FAO Indeks cen żywności na świecie w czerwcu 2012 r. wyniósł 201,4 pkt., wobec 205,0 pkt. w maju po rewizji w górę o 1,1 pkt. - podała w czwartek na stronie internetowej Organizacja Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa (Food and Agriculture Organization of the United Nations, FAO). Oznacza to, że w ciągu roku indeks spadł o 13,73 proc., a w ciągu miesiąca o 1,77 proc.
"Utrzymująca się niepewność w gospodarce oraz generalnie właściwe perspektywy podaży sprawiły, że ceny większości towarów były pod presją na spadek, choć rosnące obawy o niekorzystne warunki pogodowe podtrzymały ceny niektórych upraw pod koniec miesiąca" - napisano w komentarzu.
"Niemniej jednak ceny wszystkich składników indeksu w maju obniżyły się, a największy spadek zanotowały oleje i tłuszcze" - dodano.
Indeks cen żywności w lutym 2011 r. osiągnął historyczny szczyt na poziomie 237,9 pkt.
Indeks cen żywności (Food Price Index) to średnia indeksów cen mięs, nabiału, zbóż, olejów i tłuszczów oraz cukru, ważona według ich udziału w eksporcie w latach 2002-04.