FAO Indeks cen żywności na świecie w sierpniu 2012 r. wyniósł 212,6 pkt., wobec 212,8 pkt. w lipcu po rewizji w dół o 0,3 pkt. - podała w czwartek na stronie internetowej Organizacja Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa (Food and Agriculture Organization of the United Nations, FAO). Oznacza to, że w ciągu roku indeks spadł o 7,81 proc., a w ciągu miesiąca spadł o 0,08 proc.
- Pogorszenie się perspektyw zbiorów kukurydzy w USA i pszenicy w Rosji początkowo podbiło ceny eksportowe, ale pod koniec miesiąca ceny obniżyły się po intensywnych opadach w regionach USA dotkniętych suszą i ogłoszeniu przez Federację Rosyjską, że nie nałoży ona restrykcji na eksport - napisano w komunikacie.
Indeks cen żywności w lutym 2011 r. osiągnął historyczny szczyt na poziomie 237,9 pkt.
Indeks cen żywności (Food Price Index) to średnia indeksów cen mięs, nabiału, zbóż, olejów i tłuszczów oraz cukru, ważona według ich udziału w eksporcie w latach 2002-04.