FAMMU/FAPA podaje, że w październiku bieżącego roku po notowanych od lipca łagodnych spadkach, indeks cen żywności FAO, który mierzy poziom cen podstawowych artykułów żywnościowych, nadal zniżkował. Zniżka ta jest odzwierciedleniem spadków międzynarodowych cen wszystkich towarów, które obejmuje indeks (przede wszystkim cen cukru, zbóż i produktów oleistych).
W ubiegłym miesiącu, indeks ten osiągnął wartość 216,1 punktów, o 4,02% mniej niż we wrześniu 2011 r. i był o 9,08% niższy niż w lutym bieżącego roku kiedy to znalazł się na rekordowo wysokim poziomie: 237,7. Obecna jego wartość jest jednak wyższa (o 5,53%) od jego poziomu z analogicznego okresu ubiegłego roku.
Indeks cen przetworów mlecznych FAO także odnotował spadek i w ubiegłym miesiącu osiągnął poziom 203,5 punktów (o 5,2% mniej niż we wrześniu bieżącego roku). Zniżka ta w dużym stopniu była wynikiem poprawy dostępności eksportowanych towarów na świecie, a także spadkiem wartości waluty euro w stosunku do dolara amerykańskiego, co wpływa na silniejszą konkurencję pomiędzy eksporterami, podczas gdy popyt importowy pozostaje stabilny. W dziesiątym miesiącu bieżącego roku indeks cen przetworów mlecznych FAO był zaledwie o 0,46% wyższy niż w tym samym okresie ubiegłego roku, wciąż pozostając na poziomie o ponad 24,2% niższym od rekordu odnotowanego w listopadzie 2007 roku (268,6).
Indeks cen żywności FAO jest miarą miesięcznych zmian międzynarodowych cen koszyka towarów spożywczych. To średnia indeksów cen mięs, nabiału, zbóż, olejów i tłuszczów oraz cukru, ważona według ich udziału w eksporcie w latach 2002-2004. Indeks cen przetworów mlecznych obliczany jest na podstawie cen masła, OMP, PMP, serów oraz kazeiny.