Jak podał Bank Gospodarki Żywnościowej, opracowany przez Organizację Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa (FAO) indeks światowych cen olejów i tłuszczów w kwietniu 2014 r. wyniósł 199 pkt.
Oznacza to, że w tym miesiącu ceny monitorowane przez FAO były o 99% wyższe niż przeciętnie w latach 2002-2004. W stosunku do marca wartość indeksu zmniejszyła się o 6 pkt. (2,8%), natomiast w porównaniu z kwietniem 2013 roku była wyższa o 5 pkt. (2,6%).
Największy wpływ na spadek wartości indeksu m/m miały obniżki cen oleju palmowego, będące konsekwencją m.in. słabszego popytu importowego na ten surowiec, zgłaszanego m.in. przez Unię Europejską. Z drugiej strony jednak, odnotowano nieznaczny wzrost cen oleju sojowego, co miało związek z utrzymującą się napiętą sytuacją na rynku soi.