A_BIO_AGRO_950

Śniadanie prasowe w KIG - u

4 kwietnia 2006

Krajowa Izba Gospodarcza organizuje dziś -  4 kwietnia br. w  swojej  siedzibie przy ul. Trębackiej 4 o godz. 11  śniadanie prasowe„Szanse i bariery w handlu zagranicznym żywnością" .

W spotkaniu udział wezmą  przedstawiciele Komitetu Rolnictwa i Obrotu Rolnego KIG: Adam Tański , Prezes Zarządu Polskie Młyny Sp. z o.o., prof. Stanisław Zięba, Przewodniczącego Rady Gospodarki Żywnościowej przy Ministrze Rolnictwa i Rozwoju Wsi oraz Witold Choiński, Prezes Związku Polskie Mięso.

- Polska jest czwartym w UE producentem rolnym. Jednak ani struktura, ani odpowiednia promocja towarów, ani też wizerunek sektora nie odpowiada tak dużej skali produkcji. Rynek europejski i rynki wschodnie słabo rozpoznają polskie towary rolno-spożywcze. Podejmowane w ostatnim czasie starania reklamowania polskiej żywności ekologicznej, jako specyficznej i regionalnej są zapewne słuszne, jednak prezentowanie jej jako głównej szansy rynkowej i eksportowej jest iluzoryczne. Żywność ta długo będzie najdroższa, niszowa, obecna głównie lokalnie, o co najwyżej kilkuprocentowym udziale w rynku – mówi Natalia Chodorowska, Dyrektor Zespołu ds. PR KIG.


POWIĄZANE

Pan Grzeogorza Jedamski, rolnik emeryt od kilku lat zabiego o sprawiedliwą wysok...

Chaber bławatek (Centaurea cyanus L.), nazywany potocznie bławatkiem, to jeden z...

Amerykańska Agencja ds. Żywności i Leków (FDA) oraz Centrum Kontroli i Prewencji...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę