Tym razem, za Naszym Dziennikiem, podajemy przepisy na zapiekanki. Zapiekanka nie wymaga zbyt wiele pracy i zawsze jest dobrze widziana przez domowników. Zapieczone na złoty kolor warzywa lub mięso nie tylko apetycznie wyglądają, ale również wspaniale smakują. Spróbujmy połączyć np. pora z ananasem...
Zapiekanka śródziemnomorska
Składniki:
1 kg filetów z ryby morskiej, 1 kg ziemniaków, garść czarnych oliwek, 2 łyżki posiekanej natki pietruszki, 1 cebula, 3 filety anchois, 5 łyżek oleju, sól, pieprz
Wykonanie:
Ziemniaki obrać, umyć, włożyć do posolonej wody, gotować przez 10 minut. Odcedzić, odparować i pokroić w plasterki. Rybę umyć, osuszyć, podzielić na kawałki. Z oliwek usunąć pestki. Cebulę obrać, drobno pokroić. Naczynie żaroodporne wysmarować olejem, ułożyć w nim połowę ziemniaków, posypać posiekaną cebulą, oprószyć solą i pieprzem, skropić olejem. Na ziemniakach ułożyć połowę filetów rybnych, oprószyć solą i pieprzem. Powtarzając wszystkie czynności, ułożyć następną warstwę z ziemniaków i ryby. Filety anchois rozgnieść, dodać do pozostałego oleju, wymieszać, podgrzać w małym rondelku. Potrawę polać sosem, wstawić do nagrzanego piekarnika i zapiekać przez 45 minut w temperaturze 175 st. C. Mniej więcej 10 minut przed końcem pieczenia danie posypać natką pietruszki i wrzucić oliwki.
Zapiekanka hawajska
Składniki:
8 plastrów gotowanej szynki (ok. 15 dag), 8 plastrów żółtego sera, np. goudy (ok. 15 dag), 2 kg porów, 4 jajka, 6 kromek pieczywa tostowego, 2 opakowania śmietany kremówki (40 dag), 1 puszka ananasów w krążkach, 3 łyżki oleju, sól, grubo mielony biały pieprz, tarta gałka muszkatołowa
Wykonanie:
Bardzo dokładnie oczyścić pory, opłukać pod bieżącą wodą, osuszyć czystą ściereczką. Pokroić na małe kawałki (długości ok. 1 cm). Na głębokiej patelni rozgrzać 3 łyżki oleju i dusić pory 3 minuty, stale mieszając. Posypać solą, grubo mielonym pieprzem oraz gałką muszkatołową. Następnie przełożyć do żaroodpornego naczynia tak, aby utworzyły dość grubą warstwę. Jajka rozmącić w śmietanie, polać pory. Żaroodporne naczynie wstawić do dobrze nagrzanego piekarnika. Zapiekać spód 10 minut w temperaturze 200 st. C. W tym czasie przygotować pozostałe składniki zapiekanki. Plastry szynki i sera pokroić na ćwiartki. Ananasy dobrze osączyć na sitku (syrop zlać do drugiego naczynia i wykorzystać do innych celów), pokroić krążki na połówki. W opiekaczu zrumienić kromki pieczywa, pokroić w kostkę. Na lekko podpieczonych porach rozłożyć szynkę, ananasy i grzanki. Przykryć kawałkami żółtego sera, posypać białym pieprzem. Ponownie wstawić do piekarnika, zapiekać w tej samej temperaturze jeszcze około 30 minut. Zapiekankę podawać bezpośrednio po przygotowaniu.
Zapiekanka z brukselki i szynki
Składniki:
75 dag brukselki, 1 cebula, 10 dag szynki, 5 dag żółtego sera, 2 łyżki masła, gałka muszkatołowa, sól, pieprz
Wykonanie:
Brukselkę oczyścić, umyć. Cebulę obrać, opłukać, drobno pokroić. Gałkę zetrzeć na tarce. Zagotować litr wody, osolić, dodać gałkę. Włożyć brukselkę, gotować 15 minut, odcedzić. Szynkę pokroić, ser zetrzeć na tarce. Masło rozgrzać na patelni, wrzucić cebulę, dodać szynkę, chwilę smażyć. Brukselkę włożyć do żaroodpornej formy, oprószyć pieprzem, ułożyć na niej cebulę i szynkę. Posypać serem, wstawić do piekarnika. Zapiekać 10 minut w temperaturze 180-200 st. C. Potrawę podawać w tym samym naczyniu, w którym się zapiekała.
Zapiekanka włoska
Składniki:
20 dag makaronu (rurki, muszelki lub krajanka), 20 dag pieczarek, 20 dag szynki wędzonej, 2 puszki przecieru pomidorowego (po 14 dag), 4 dag startego parmezanu, 2 cebule, 3 łyżki masła, 2 ząbki czosnku, pół łyżeczki oregano, 1 łyżka natki pietruszki, sól, pieprz
Wykonanie:
Makaron ugotować w osolonej wodzie na półmiękko, zalać zimną wodą i odcedzić. Naczynie żaroodporne wysmarować 1 łyżką masła i włożyć do niego makaron. Cebulę i czosnek obrać, posiekać, zrumienić na 1 łyżce masła i dodać do makaronu. Pieczarki oczyścić, opłukać, pokroić w plasterki i usmażyć na reszcie masła. Gdy woda z pieczarek odparuje, dodać pokrojoną szynkę i smażyć jeszcze chwilę. Następnie zawartość patelni wyłożyć na makaron i wymieszać. Przecier pomidorowy rozcieńczyć 1 szklanką wody, dodać sól, pieprz, oregano, 2/3 parmezanu i wymieszać. Makaron zalać sosem, oprószyć resztą parmezanu i zapiekać około 25 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 st. C. Przed podaniem zapiekankę posypać natką pietruszki.
7297278
1