Smakołyki z Kujaw i Pomorza na Liście Produktów Tradycyjnych!
5 stycznia 2016
Co łączy te kujawsko-pomorskie smakołyki? Wpisano je na Listę Produktów Tradycyjnych, prowadzoną przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi - podaje pomorska.pl.
W zeszłym roku trafiło na nią dziewięć potraw, wyrobów i napojów z naszego województwa: kaczka nadziewana po kujawsku, pączki ziemniaczano-dyniowe, groch z kapustą, kluski z makiem, grzybowniczki, wigilijna zupa z suszonych śliwek, marchew krychano, fjut (cyrop) i kawa zbożowa z jęczmienia.
- Należy się z tego cieszyć - mówi Jarosław Pająkowski, promotor i inspirator rozwoju produktu regionalnego w Dolinie Dolnej Wisły, współzałożyciel Towarzystwa Przyjaciół Dolnej Wisły. - Niewiele jest tak zróżnicowanych etnicznie regionów jak nasz. Mamy czym się chwalić. Wpis taki to bardzo mocna karta, którą bardzo słabo gramy. Niech to będzie zielone światło dla lokalnych restauracji, by serwować takie potrawy.
Przypomnijmy, Kujawsko-Pomorskie wprowadziło na Listę Produktów Tradycyjnych do tego czasu 40 potraw, wyrobów i napojów. Wśród nich choćby białą kiełbasę w słoiku, półgęsek – (znany też jako półgąsek albo pierśnik), sok z kwaszonej kapusty, powidła śliwkowe z Doliny Dolnej Wisły i kajmak.
Najlepsze artykuły za jednym kliknięciem. Zarejestruj się w systemie PIANO już dziś!
Warunkiem wpisania specjałów na taki wykaz jest wytwarzanie go przez co najmniej pięć gospodarstw domowych na terenie województwa od co najmniej 25 lat. Produkt powinien nawiązywać do regionalnej czy lokalnej tradycji.