Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Smaki Regionów

5 stycznia 2016
Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego wspólnie ze Związkiem Województwa RP organizuje XII edycję ogólnopolskiego konkursu  ,,Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów.  Jego celem jest przede wszystkim identyfikacja regionalnych produktów, ich promocja a także zachęcanie mieszkańców do poszukiwania alternatywnych źródeł dochodu oraz przygotowania producentów do ubiegania się o odpowiednia prawna ochronę , zgodnie ze standardami obowiązującymi w Unii Europejskiej.

 Przez żywnościowe produkty regionalne organizatorzy  rozumieją  surowce lub wyroby, które mogą być przeznaczone do bezpośredniego spożycia lub sporządzania potraw. Regionalne produkty muszą być związane z określonym obszarem geograficznym, charakteryzować się szczególnymi cechami, często wynikającymi ze specyficznych warunków klimatycznych i glebowych regionu, z którego pochodzą. Powinny być wytwarzane w małej skali, tradycyjnymi metodami, wywodzić się z tradycji i kultywowanych w danym regionie zwyczajów oraz powinny być od dawna znane w okolicy.
W konkursie mogą wziąć udział wszyscy ci, którzy przedstawią produkty spełniające warunki
podanej wyżej definicji oraz przyślą wypełnione karty zgłoszenia do konkursu.
Karty powinny wpłynąć najpóźniej na dwa tygodnie przed finałem w danym regionie, na adres: Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego,
00-380 Warszawa, ul. Kruczkowskiego 3 lok. 9 z dopiskiem: „Nasze Kulinarne Dziedzictwo-Smaki Regionów”". Wzór formularza dostępny jest w urzędach marszałkowskich, ośrodkach doradztwa rolniczego, w siedzibie Polskiej Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego oraz na stronie internetowej: www.produktyregionalne.pl . Krajowy Finał Konkursu, polegający na uroczystości wręczenia statuetki „Perły", odbędzie
się w Poznaniu, w czasie trwania Międzynarodowych Targów Spożywczych Polagra- Food, w październiku br.
 Lista laureatów zostanie umieszczona na stronach: www.produktyregionalne.pl
Wszyscy laureaci „Pereł", ze wszystkich edycji, otrzymają propozycję udziału w ekspozycji swoich produktów wraz z możliwością ich sprzedaży w czasie trwania Targów, na specjalnie wydzielonych stoiskach w ramach Pawilonu „Smaki Regionów”. Skład Komisji Konkursowych i Kapituły Krajowej do wglądu w siedzibie Polskiej Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego.
Nagroda „Klucz do Polskiej Spiżarni”
Wzorem lat ubiegłych, Kapituła Krajowa wybierze laureatów „Klucza do Polskiej Spiżarni”, przyznawanego osobom szczególnie zasłużonym w regionach dla wspierania kulinarnego dziedzictwa, promocji i budowy rynku produktów regionalnych, lokalnych i tradycyjnych. Zgłoszenia z regionów kandydatów do nagrody „Klucz do Polskiej Spiżarni” należy przysyłać (z uzasadnieniem oraz opisem dokonań i fotografiami zgłaszanych osób) do dnia 10.09.2012 r. „Klucze do Polskiej Spiżarni” zostaną również wręczone w czasie Wielkiego Finału XII edycji konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo-Smaki Regionów” .


POWIĄZANE

Główny Inspektorat Sanitarny wydaje coraz więcej ostrzeżeń publicznych dotyczący...

Uprawa soi przy wsparciu technologii – ciekawy kierunek dla polskich rolników Ar...

Najnowsze dane GUS pokazały zaskakująco wręcz dobre dane na temat aktywności dew...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę