Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego wspólnie ze Związkiem Województwa RP organizuje XII edycję ogólnopolskiego konkursu ,,Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów. Jego celem jest przede wszystkim identyfikacja regionalnych produktów, ich promocja a także zachęcanie mieszkańców do poszukiwania alternatywnych źródeł dochodu oraz przygotowania producentów do ubiegania się o odpowiednia prawna ochronę , zgodnie ze standardami obowiązującymi w Unii Europejskiej.
Przez żywnościowe produkty regionalne organizatorzy rozumieją surowce lub wyroby, które mogą być przeznaczone do bezpośredniego spożycia lub sporządzania potraw. Regionalne produkty muszą być związane z określonym obszarem geograficznym, charakteryzować się szczególnymi cechami, często wynikającymi ze specyficznych warunków klimatycznych i glebowych regionu, z którego pochodzą. Powinny być wytwarzane w małej skali, tradycyjnymi metodami, wywodzić się z tradycji i kultywowanych w danym regionie zwyczajów oraz powinny być od dawna znane w okolicy.
W konkursie mogą wziąć udział wszyscy ci, którzy przedstawią produkty spełniające warunki
podanej wyżej definicji oraz przyślą wypełnione karty zgłoszenia do konkursu.
Karty powinny wpłynąć najpóźniej na dwa tygodnie przed finałem w danym regionie, na adres: Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego,
00-380 Warszawa, ul. Kruczkowskiego 3 lok. 9 z dopiskiem: „Nasze Kulinarne Dziedzictwo-Smaki Regionów”". Wzór formularza dostępny jest w urzędach marszałkowskich, ośrodkach doradztwa rolniczego, w siedzibie Polskiej Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego oraz na stronie internetowej: www.produktyregionalne.pl . Krajowy Finał Konkursu, polegający na uroczystości wręczenia statuetki „Perły", odbędzie
się w Poznaniu, w czasie trwania Międzynarodowych Targów Spożywczych Polagra- Food, w październiku br.
Lista laureatów zostanie umieszczona na stronach: www.produktyregionalne.pl
Wszyscy laureaci „Pereł", ze wszystkich edycji, otrzymają propozycję udziału w ekspozycji swoich produktów wraz z możliwością ich sprzedaży w czasie trwania Targów, na specjalnie wydzielonych stoiskach w ramach Pawilonu „Smaki Regionów”. Skład Komisji Konkursowych i Kapituły Krajowej do wglądu w siedzibie Polskiej Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego.
Nagroda „Klucz do Polskiej Spiżarni”
Wzorem lat ubiegłych, Kapituła Krajowa wybierze laureatów „Klucza do Polskiej Spiżarni”, przyznawanego osobom szczególnie zasłużonym w regionach dla wspierania kulinarnego dziedzictwa, promocji i budowy rynku produktów regionalnych, lokalnych i tradycyjnych. Zgłoszenia z regionów kandydatów do nagrody „Klucz do Polskiej Spiżarni” należy przysyłać (z uzasadnieniem oraz opisem dokonań i fotografiami zgłaszanych osób) do dnia 10.09.2012 r. „Klucze do Polskiej Spiżarni” zostaną również wręczone w czasie Wielkiego Finału XII edycji konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo-Smaki Regionów” .
8969352
1