Stowarzyszenie „Partnerstwo dla Krajny i Pałuk” organizuje „Smaki Krajny i Pałuk”.
Tegoroczna edycja konkurs odbędzie się 25 maja podczas wspólnej imprezy Partnerstwa i Muzeum Ziemi Krajeńskiej organizowanej pod hasłem „Dla Krajny i Pałuk Wawrzyniec kucharzy”. Zgłoszenia do konkursu przyjmowane są od 14 kwietnia do 9 maja.
Organizatorzy do udziału w konkursie zapraszają sołectwa, Koła Gospodyń Wiejskich, lokalne organizacje (formalne i nieformalne) oraz innych wytwórców produktów lokalnych (zarówno podmioty prawne, jak i osoby fizyczne) z terenu powiatu nakielskiego oraz z obszarów leżących w obrębie historycznej Krajny i Pałuk.
Do konkursu można zgłaszać produkty i potrawy zaliczające się do 5 kategorii: produkty i potrawy mięsne (w tym zupy mięsne), produkty i potrawy jarskie (w tym zupy jarskie) oraz potrawy z ryb (w tym zupy rybne),przetwory owocowe i warzywne, napoje i nalewki i wyroby piekarnicze i cukiernicze.